Pastarnokai

Tai salierinių šeimos augalas. Maistui naudojama stora, mėsinga šaknis. Pastranokų šaknyse yra gausu angliavandenių bei azotinių medžiagų, taip pat vitaminų C ir B. Tik reikėtų nepamiršti, kad pastarnokų lapai, dėl juose esančio didelio kiekio eterinių aliejų, gali sukelti alergiją.
Pastarnokai skoniu primena morkų, salierų ir petražolių mišinį. Ši daržovė maistui naudojama virta, kepta, paniruota, dedama į košes, torškinius, mišraines, taip pat pasnorkai gali būti naudojami ir žali, ruošiamos skanios žalių pastarnokų mišrainės.  Neretai pastarnokai naudojami vietoj bulvių. 
Pastarnokai taip pat gali būti vartojami gerinti virškinimui ir žadinti apetitui, taip pat ši daržovėvartojama kaip pagalbinė priemonė gydant šlapimo takų, bei kai kurias ginekologines ligas.


[Atgal]