Cukinijos

Tai iš Italijos kilusi, viena plačiausiai paplitusi moliūgų rūšių. Kaip ir kiti moliūgai, cukinijos yra mažai kaloringos, turinčios daug vitaminų ir lengvai virškinamos daržovės.
100 g cukinijos turi: 93 g vandens, 2,2 g angliavandenių, 1,6 g baltymų, 1,1 g ląstelienos, 125 mg kalio, 30 mg kalcio, 25 mg fosforo, 3 mg natrio, 1,5 mg geležies, vitaminų A ir C.
šviežios cukinijos geriausiai išsilaiko apie 12 dienų, laikant jas ne didesnėje nei 8 laipsnių temperatūroje. Cukinijas patariama laikyti atskirai nuo pomidorų, obuolių ar kitų nokstančių vaisių, kadangi iš jų garuojantis etilenas spartina cukinijų nokimą ir pagreitina puvimą.
Cukinijų vaisiai dideli, pailgi, dažniausiai tamsiai žalios arba geltonos spalvos.
Cukinijos valgomos žalios, virtos, keptos, be to, iš jų daromi kompotai ir uogienės, taip pat valgomi ir dideli, geltoni cukinijų žiedai.
[Atgal]