Alyvuogių aliejus

80 šio produkto gamybos sudaro rankų darbas. Kaip ir gaminant vyną, alyvuogių aliejaus kokybė priklauso nuo rajono, vietos, derliaus nuėmimo būdų, o taip pat kaina ir kokybė priklauso nuo derliaus kiekio. Kuo mažesnis regionas, kuo sudėtingesni apdirbimo metodai naudojami, tuo didesnė aliejaus kaina. Kai aliejui yra suteiktas ypatingas skonis ar aromatas, o taip pat kai aliejus pilstomas mažais kiekiais, tuomet kaina už vieną buteliuką gali siekti 100 litų. Pigesni aliejai, gaunami iš skirtingų rajonų, dažniausiai yra maišomi, tuomet maistingųjų medžiagų kiekis yra mažesnis, nei grynuose, nemaišytuose aliejuose.

Kaip atpažinti gerą alyvuogių aliejų? Aliejaus kvapas ir skonis priklauso nuo alyvuogių rūšies, auginimo regiono, brandinimo, o taip pat nuo klimato. Geri aliejai yra unikalūs, intensyvaus skonio ir turi mažą kiekį oleino rūgšties (laisvųjų riebiųjų rūgščių).

Perkant aliejų geriausia atkreipti dėmesį į kokybės klasifikavimą:
Native Olive Oil extra virgin – pirmo, šalto spaudimo aliejus, turintis labai mažai oleino rūgšties.
Native Olive Oil – gaunamas šalto spaudimo būdu, jame yra didesnis kiekis rūgščių.
Olive Oil – tai žemiausios kokybės, rafinuotas aliejus, gaunamas iš alyvuogių minkštimo ir odelių. Silpno kvapo, spalvos, turintis daug oleino rūgšties.

Alyvuogių aliejus naudojamas salotoms, kepimui, taip pat virimui ir gruzdinimui.


[Atgal]