Straipsniai

Rūšiavimas:  

Žiediniai kopūstai



Žiediniai kopūstai yra labai vertinga, mažai ląstelienos turinti, lengvai virškinama daržovė. Žiedynuose (galvutėse) yra gana daug baltymų, riebalų, beazotinių ekstrakcinių medžiagų, taip pat cukraus, vitaminų C, B1, B2, karotino. Iš mineralinių medžiagų vyrauja kalis, kalcis, geležis. Žiediniuose kopūstuose esantis mineralin...

Paprikos



Cheminė paprikų sudėtis priklauso nuo jų subrendimo ir veislės. Žaliuose raudonų veislių vaisiuose būna 0,5 proc. mineralinių medžiagų, 4,7 proc. angliavandenių, 100 g masės sukaupia 1,0 mg karotino, 150 mg vitamino C. Raudonuose vaisiuose šių medžiagų daugiau: mineralinių medžiagų vidutiniškai 0,6 proc., angliavandenių 5,7 p...

Alus



Kas iš mūsų karštą dieną ar po pirties atsisakytų gaivintis bent stiklu alaus? Alus, kaip gaivinantis gėrimas prie pietų stalo lietuviui taip pat dažnas, kaip vynas prancūzui. Parduotuvėse dabar gausu alaus rūšių, pavadinimų, taros įvairovės. Užtenka paminėti "švyturio", "Utenos", "Tauro", "Dv...

Kūčių patiekalai ir jų receptai (2)



Kūčios - bene svarbiausia metų šventė. Bene sunkiausia ji - šeimininkėms, nes ant tradicinio Kūčių stalo privalu padėti 12 patiekalų, todėl vakarienei ruošiamasi visą dieną, o pirmieji pasiruošimo darbai pradedami ir dar anksčiau. Pagal tradicijas Kūčios yra paskutinioji Advento diena, todėl negalima valgyti gyvulinės kilmės...

Blynų istorija



Blynų istorija siekia žilą senovę: sakoma, kad prie šio gardėsio žmones įpratino dar biblinis karalius Dovydas, švenčių proga vaišindavęs jais visus miestelėnus ir keliauninkus. Nuo tų laikų žmonės pamėgę blynus jų tikrai neužmiršo. Kokių tik receptų prigalvoja šio patiekalo mėgėjai pačiuose įvairiausiuose pasaulio ka...

Stulbinanti žaliosios arbatos nauda



Japonų mokslininkai dešimtmečius tiria žaliosios arbatos savybes ir jos įtaką žmogaus organizmui. Joje yra daugybė aktyvių medžiagų, kurios stiprina ir apsaugo mūsų organizmą. Pateikiame keletą priežasčių, kurios padės įsitikinti visokeriopa žaliosios arbatos nauda. O gal imsite ir savo rytinės kavos puodelį iškeisite į gar...

Trejos devynerios



Daugelis, išgirdę pavadinimą "Trejos devynerios", pagalvoja apie parduotuvę, kur galima nusipirkti trauktinės "Trejos devynerios" ir tik nedaugelis (ypatingai vyresnio amžiaus žmonės) prisimena ir žino, kad tikrų gydančių "Trejų devynerių" reikia ieškoti ne kur kitur, o mūsų vaistinėse. Ap...

Kretiečiai – sveiki žmonės



Kaip tvirtina Pasaulinė sveikatos organizija, Kretos gyventojai – vieni iš sveikiausių žmonių pasaulyje, nes beveik neserga širdies ir kraujagyslių ligomis. Tas faktas stebina dėl to, kad graikai tikrai daug rūko. Tad kas vis dėlto lemia puikią sveikatą ir ilgaamžiškumą? Neabejotinai daug įtakos turi jų tradicinė virtuvė &n...

Atkinsono dieta



Anot šios dietos kūrėjo amerikiešio dr. R. Atkinso, riebalai padeda lieknėti. Jos laikantis leidžiama valgyti kiaušinius, dešrą, mėsą, žuvį, majonezą ir pieno produktus. Draudžiama valgyti angliavandenių turintį maistą: konditerijos gaminius, duoną, makaronus, grūdus, vaisius ir daržoves. Nepaisant dauge...

Kopenhagos dieta



Ją sukūrė Kopenhagos medikai. Tai - viena populiariausių pasaulyje dietų, žadanti greitą sulieknėjimą. Per 13 dienų galima atsikratyti net iki 10 kg svorio! Teigiama, kad laikantis šios dietos sparčiai tirpsta riebalai nuo šlaunų, pilvo ir klubų, taip pat nyksta celiulitas. Laikantis šios dietos ribojami angliavand...

Makrobiotinė dieta



Makrobiotika - Rytų filosofija, pagrįsta mokymu apie sveiką mitybą, gyvenimo būdą ir in bei jang energijų pusiausvyrą. Dietos kūrėjas G. Osava teigia, kad pasaulyje vyrauja dvi energijos - vyriškasis (jang) ir moteriškasis (in) pradas, o produktai irgi turi daugiau vienos arba kitos energijos. Anot jo, in produktai (a&scaron...

Dieta pagal kraujo grupes



Anot šios dietos kūrėjo dr. P. D. Adamo, skirtingų kraujo grupių atstovai nevienodai toleruoja tam tikrus maisto produktus. Valgant netinkamus, organizmas juos sunkiau virškina, prasčiau pasisavina, todėl tunkama. šios mitybos teorijos esmė ta, kad skirtingų kraujo grupių žmonės turi teikti pirmenybę tam tikriems pr...