Straipsniai

Rūšiavimas:  

Apie Grybus



Grybai yra vertingas maisto produktas. Nors ir nedidelis jų kiekis, pridėtas prie kitų valgių, pagerina skonį. Juose yra ekstraktyviųjų medžiagų, kurios grybams suteikia malonų skonį bei aromatą ir kurios pereina į sultinį, todėl jie tinka tiek sriuboms, tiek ir padažams gaminti. Be ekstraktyviųjų medžiagų, grybai turi mineral...

Dietinis maistas (192)



Maitinimas, skirtas sustiprinti nusilpusį, liguistą organizmą ir padėti ligoniui pasveikti, vadinamas gydomuoju, arba dietiniu, maitinimu. Ištirta, kad parenkant maisto produktus, nustatant jų kiekį ir juos tinkama kulinariškai paruošiant, galima ligonį ne tik maitinti, bet ir gydyti ar bent apsaugoti jį nuo chroni&sca...

Pieno ir grietinėlės gėrimai



Namie įvairūs gėrimai gaminami su pienu - labai maistingu ir lengvai virškinamu produktu. Į pieno sudėtį įeina visos organizmui būtinos maisto medžiagos. Jame yra baltymų, riebalų, angliavandenių (pieno cukraus, arba laktozės) ir mineralinių druskų. Be to, piene, ypač vasarą, yra beveik visų žinomų vitaminų, labai vertingų mi...

Daržovės



Daržovės turi didelę reikšmę žmogaus mityboje, nes jos yra pagrindinių vitaminų, angliavandenių, organinių rūgščių ir mineralinių medžiagų šaltinis. Daržovės, kaip sultingas, šviežias ir gaivinantis maistas, didina apetitą ir tiekia organizmui reikalingą celiuliozę, kuri gerina žarnų darbą. Kiekvi...

Baklažanai (1)



Baklažanai - pomidorų giminaičiai, laukiniai auga Pietryčių Azijoje. šios neįprastos spalvos daržovės buvo valgomos dar senovės Indijoje ir Egipte, o į Europą atkeliavo tik viduramžiais ir ilgą laiką buvo auginami kaip dekoratyvūs augalai. Baklažanų vaisiai gali būti įvairios formos ir priminti ovalą, rutulį, kriaušę ar net ...

Sojos - kuo jos vertingos? (2)



Soja - labiausiai paplitęs pasaulyje į pupeles panašus ankštinis augalas. Tai vienas seniausių ir geriausiai ištirtų maisto produktų. Įžymiausi pasaulio dietologai teigia, kad XXI amžiuje sojos taps vienu pagrindinių maisto produktų, kadangi nėra pasaulyje kitų tokių augalų, kurie per tris keturis mėnesius sukaup...

Šviežios morkos



Medikai tikina, esą šviežias sultingas morkas gardu griaužti, tačiau organizmas įsisavina tik dalį jose esančių medžiagų. Kas kita termiškai apdorotos su riebalais sumaišytos morkytės – jose gausu ne tik lengvai įsisavinamo vitamino A, bet ir kitų maisto medžiagų. Ką gi, teks pademonstruoti savo kulinarin...

Italų virtuvė (1)



Italų virtuvė – tai ne tik tradiciniai makaronai ar pica, tai ir gausybė šviežių daržovių, vaisiai, žuvų ir sūrių patiekalų. Ji pasižymi ir prieskonių įvairove, unikalaus skonio desertais bei gėrimais. Verta žinoti:     * Makaronų italai turi devynias galybes, tačiau spagečiai jiems – vieni m...

Vaisiniai desertai (1)



Vasarą mėgaukitės gaivesniais ir lengvesniais desertais. Su vitaminų turtingomis šviežiomis kvapiomis uogomis ir sultingais vaisiais. Tiesiog pasmaližiaukite lengvai. Šviežiuose vaisiuose ir uogose gausu vitaminų, mineralinių ir kitų organizmui naudingų medžiagų. Kai norisi gaivos, su šiomis vasaros gėrybėmis ...

Įdaryti vaisiai ar daržovės



Laužote galvą, kokiu maistu laisvą vakarą palepinti namiškius? Siūlome vakarienei patiekti įdarytų daržovių ir vaisių. Įtiksite tiek lengvo maisto, tiek saldėsių mėgėjams. Įdaryti rinkitės sveikas subrendusias daržoves ir sultingus vaisius. Atkreipkite dėmesį, ar nesutrūkinėjusi jų odelė, - karštoje orkaitėje ...

Paukštienos mitybinė vertė



Vargu ar Lietuvoje surastum žmogų, neragavusį vištos šlaunelės, viščiuko sparnelio ar krūtinėlės. Tai gero skonio, švelnios konsistencijos produktas, tinkantis ne tik dietinei mitybai, svečių stalui, bet ir kasdienei mitybai. Daugelio tautų nacionalinių patiekalų asortimente yra patiekalų iš paukštienos. Paukštienos mėsa yra ...

Mineralinis vanduo



Rimti ekspertai teigia, kad dvidešimt pirmas amžius gali būti rimtų tarptautinių konfliktų ne vien dėl energetinių (naftos), bet ir dėl švaraus geriamo vandens išteklių, amžiumi. Europoje Lietuva ir Danija yra vienintelės valstybės, kurios turi retą gamtos dovaną: visi jų gyventojai turi galimybę vartoti pakankamai švarų, gerai...