Prieštaringieji angliavandeniai

Perskaitytas kartų: 2351Įvertinimas: 0/5 (balsavo: 0)  
Prieštaringieji angliavandeniai
© Benjamin Klack/PIXELIO

Tarp visų maistinių medžiagų angliavandeniai vertinami prieštaringiausiai. Iš vienos pusės jie tarsi pagrindinis organizmo energijos šaltinis, iš kitos - viena priežasčių, kodėl priaugame svorio. Vadinamieji paprastieji angliavandeniai iš tiesų turi įtakos antsvorio atsiradimui, o štai sudėtiniai, “ilgai grojantieji” daro žmogų energingesnį, sumanesnį, sveikesnį.
Energijos užtaisas
Angliavandenių paros norma įvairaus amžiaus žmonėms - 60 proc. visų gaunamų kilokalorijų, tai yra maždaug 300-350 g per dieną, sportininkams - šiek tiek daugiau.
Dažnai dėl papildomų kilogramų esame linkę kaltinti būtent angliavandenius. Todėl sugalvoję pasigražinti, pirmiausia iš savo raciono išbraukiame būtent juos. Dažnai besilaikydamos dietos moterys valgo tik baltyminį maistą. Tačiau tai retai kada pateisina lūkesčius. Mat 1 g baltymų energetinė vertė yra tokia pati kaip ir angliavandenių - 4 kcal. Be to, jų trūkumas itin pavojingas organizmui. Jeigu angliavandenių suvartojimą per parą sumažinsite 50-60 g, tam, kad užtikrintų energijos gamybą, organizmas ims naudoti riebalų ir baltymų atsargas.

Greitai apsisotinti ar ilgai būti sočiam
Pasak mitybos specialistų, dauguma antsvoriu besiskundžiančių žmonių vartoja per daug paprastųjų angliavandenių. Šios medžiagos labai greitai virsta gliukoze. Kai jos kraujyje per daug, kasa ima gaminti insuliną, kuris cukrų paverčia riebalais. Be to, maiste, kuriame gausu minėtųjų medžiagų, mažai vitaminų ir mineralų, reikalingų jam pasisavinti. Tuomet organizmas yra priverstas naudoti savo atsargas. Todėl vartojant daug paprastųjų angliavandenių turinčio maisto dažnai susiformuoja naudingųjų medžiagų deficitas, ypač B grupės vitaminų.

Sudėtinius angliavandenius organizmas pasisavina pamažu, todėl cukraus kiekis organizme nedidėja staiga. Prisivalgyti tokio maisto sunku, tačiau sotumo jausmas trunka ilgiau. Be to, tokiame maiste yra gausu vitaminų ir mineralų, ląstelienos.

Tokie skirtingi
“Blogųjų” angliavandenių gausu makaronuose, cukruje, leduose, saldžiuose gėrimuose, alkoholyje, baltuosiuose ryžiuose ir t.t. Jų kiekis kasdieniame racione turi sudaryti ne daugiau kaip 10-15 proc. visų angliavandenių (t.y. 30-40 g per dieną), o linkusiems į nutukimą žmonėms - 5-10 proc.
Sudėtinių angliavandenių gausu daržovėse, vaisiuose, uogose, sėklose, neskaldytų grūdų duonoje, nešlifuotuose ryžiuose, kruopose, makaronuose, pagamintuose iš kietųjų kviečių miltų. Naudingiausiais laikomi tie angliavandeniai, kurie yra mažai termiškai apdoroti.

Angliavandenių turintį maistą geriausia vartoti pirmoje dienos pusėje. Dvejus metus trukusio tyrimo rezultatai parodė, kad žmonės, kurie per pusryčius valgė “bet ką”, priaugo šiek tiek svorio. Tie, kurie pusryčių iš viso nevalgė, svorio priaugo dar daugiau, be to, ne vienam dar prisidėjo ir virškinimo problemos. O štai kasdien pusryčiams valgantieji grūdų ar dribsnių košes išliko tokie pat sveiki ir tokios pat figūros.

Šaltinis: lsveikata.lt

2011-04-01 12:44

Komentarų nėra.

Vardas:



Saugos kodas: Kodas
 

Kiti straipsniai

Granatai gali sumažinti riziką susirgti krūties vėžiu



Granatuose esančios medžiagos moterims gali sumažinti tikimybę susirgti krūtų vėžiu, teigia JAV mokslininkai.  Tam tikros šių vaisių rūgštys vyrišką hormoną androgeną paverčia moteriškuoju estrogenu, o tai yra svarbus veiksnys, ar moteris gali susirgti krūties vėžiu. Laboratorinio tyrimo su vėžinėmis ląstelėmis ataska...

Mėsos patiekalų gausa - didesnis svoris



Valgant mažiau mėsos, galima lengviau išlaikyti optimalų kūno svorį, teigia mokslininkai. Europoje ištyrus beveik 400 tūkstančių suaugusiųjų nustatyta, kad mėsos valgymas siejamas su svorio didėjimu, net jei žmonės suvartoja vienodą kiekį kalorijų. Stipriausia ryšys nustatytas tiems, kas vartojo perdirbtą mėsą kaip dešros ir ...

Kodėl reikalingas vitaminas D?



Įvairių valstybių mokslininkai aktyviai tiria vitamino D poveikį žmogaus organizmui. Tyrimų rezultatai rodo, kad vitaminas D yra labai svarbus komponentas kovojant su įvairiomis ligomis, tarp jų ir vėžiniais susirgimais. Teigiama, kad pakankamas šio vitamino kiekis gali net dvigubai sumažinti riziką susirgti vėžiu. Geriausiai žmogus vitaminą D pasisavina...

Špinatai svarbūs mūsų regai (1)



Perskaitę šį straipsnį, būtinai įtraukite špinatus į savo valgiaraštį ir nepraeikite pro juos parduotuvėje. Ši daržovė savyje talpina daugybę suaugusio žmogaus organizmui reikalingų mikroelementų. Visų pirma, špinatuose esantis vitaminas B4, kitaip vadinamas folio rūgštimi, slopina krauhagyslių kalkėjimą, todėl val...

Pieno ir grietinėlės gėrimai



Namie įvairūs gėrimai gaminami su pienu - labai maistingu ir lengvai virškinamu produktu. Į pieno sudėtį įeina visos organizmui būtinos maisto medžiagos. Jame yra baltymų, riebalų, angliavandenių (pieno cukraus, arba laktozės) ir mineralinių druskų. Be to, piene, ypač vasarą, yra beveik visų žinomų vitaminų, labai vertingų mineralinių medžiagų (kalcio,...