Prieštaringieji angliavandeniai

Perskaitytas kartų: 2302Įvertinimas: 0/5 (balsavo: 0)  
Prieštaringieji angliavandeniai
© Benjamin Klack/PIXELIO

Tarp visų maistinių medžiagų angliavandeniai vertinami prieštaringiausiai. Iš vienos pusės jie tarsi pagrindinis organizmo energijos šaltinis, iš kitos - viena priežasčių, kodėl priaugame svorio. Vadinamieji paprastieji angliavandeniai iš tiesų turi įtakos antsvorio atsiradimui, o štai sudėtiniai, “ilgai grojantieji” daro žmogų energingesnį, sumanesnį, sveikesnį.
Energijos užtaisas
Angliavandenių paros norma įvairaus amžiaus žmonėms - 60 proc. visų gaunamų kilokalorijų, tai yra maždaug 300-350 g per dieną, sportininkams - šiek tiek daugiau.
Dažnai dėl papildomų kilogramų esame linkę kaltinti būtent angliavandenius. Todėl sugalvoję pasigražinti, pirmiausia iš savo raciono išbraukiame būtent juos. Dažnai besilaikydamos dietos moterys valgo tik baltyminį maistą. Tačiau tai retai kada pateisina lūkesčius. Mat 1 g baltymų energetinė vertė yra tokia pati kaip ir angliavandenių - 4 kcal. Be to, jų trūkumas itin pavojingas organizmui. Jeigu angliavandenių suvartojimą per parą sumažinsite 50-60 g, tam, kad užtikrintų energijos gamybą, organizmas ims naudoti riebalų ir baltymų atsargas.

Greitai apsisotinti ar ilgai būti sočiam
Pasak mitybos specialistų, dauguma antsvoriu besiskundžiančių žmonių vartoja per daug paprastųjų angliavandenių. Šios medžiagos labai greitai virsta gliukoze. Kai jos kraujyje per daug, kasa ima gaminti insuliną, kuris cukrų paverčia riebalais. Be to, maiste, kuriame gausu minėtųjų medžiagų, mažai vitaminų ir mineralų, reikalingų jam pasisavinti. Tuomet organizmas yra priverstas naudoti savo atsargas. Todėl vartojant daug paprastųjų angliavandenių turinčio maisto dažnai susiformuoja naudingųjų medžiagų deficitas, ypač B grupės vitaminų.

Sudėtinius angliavandenius organizmas pasisavina pamažu, todėl cukraus kiekis organizme nedidėja staiga. Prisivalgyti tokio maisto sunku, tačiau sotumo jausmas trunka ilgiau. Be to, tokiame maiste yra gausu vitaminų ir mineralų, ląstelienos.

Tokie skirtingi
“Blogųjų” angliavandenių gausu makaronuose, cukruje, leduose, saldžiuose gėrimuose, alkoholyje, baltuosiuose ryžiuose ir t.t. Jų kiekis kasdieniame racione turi sudaryti ne daugiau kaip 10-15 proc. visų angliavandenių (t.y. 30-40 g per dieną), o linkusiems į nutukimą žmonėms - 5-10 proc.
Sudėtinių angliavandenių gausu daržovėse, vaisiuose, uogose, sėklose, neskaldytų grūdų duonoje, nešlifuotuose ryžiuose, kruopose, makaronuose, pagamintuose iš kietųjų kviečių miltų. Naudingiausiais laikomi tie angliavandeniai, kurie yra mažai termiškai apdoroti.

Angliavandenių turintį maistą geriausia vartoti pirmoje dienos pusėje. Dvejus metus trukusio tyrimo rezultatai parodė, kad žmonės, kurie per pusryčius valgė “bet ką”, priaugo šiek tiek svorio. Tie, kurie pusryčių iš viso nevalgė, svorio priaugo dar daugiau, be to, ne vienam dar prisidėjo ir virškinimo problemos. O štai kasdien pusryčiams valgantieji grūdų ar dribsnių košes išliko tokie pat sveiki ir tokios pat figūros.

Šaltinis: lsveikata.lt

2011-04-01 12:44

Komentarų nėra.

Vardas:



Saugos kodas: Kodas
 

Kiti straipsniai

Kopūstų rojus (5)



Gūžinių šeimos daržovės gali būti labai naudingos mūsų sveikatai. Baltagūžiai Pagal vitamino C kiekį šie kopūstai tik šiek tiek nusileidžia citrinoms. Juose gausu teigiamai nervų sistemą veikiančių B grupės vitaminų, vitamino PP, taip pat naudingosios medžiagos cholino, kuris gerina atmintį, stabdo plaukų slinkimą, saugo kepeni...

Druska - maistas, vaistas ar nuodas?



Khalil Gibran sakė: “Druskoje turi būti kažkas ypatingai šventa – ji yra mažoje ašaroje ir dideliame vandenyne”. Vanduo ir druska – tai gyvybės terpė. Druskos, kaip ir vandens, esama kiekvienoje gyvoje ląstelėje. Netgi kūdikį motinos gimdoje supantys vaisiaus vandenys yra. vystosi 1 proc. druskos tirpalas. Kad ir kiek valgytume &...

Įdaryti vaisiai ar daržovės



Laužote galvą, kokiu maistu laisvą vakarą palepinti namiškius? Siūlome vakarienei patiekti įdarytų daržovių ir vaisių. Įtiksite tiek lengvo maisto, tiek saldėsių mėgėjams. Įdaryti rinkitės sveikas subrendusias daržoves ir sultingus vaisius. Atkreipkite dėmesį, ar nesutrūkinėjusi jų odelė, - karštoje orkaitėje tokios vasaros gėrybės i&sca...

Trijų dienų dieta



Dietologai pasakytų, kad geriausia dieta - nepersivalgyti. Bet jei jau neatsilaikėte prieš pilnas lėkštes skanėstų, po švenčių pabandykite laikytis trijų dienų dietos. Atsikratysite 3-4 kilogramų, išvalysite organizmą, sumažinsite cholesterolio kiekį kraujyje ir pajusite energijos antplūdį. Valgiaraštis Pirma diena - Prie&scar...

Maistas – sveikatos ir energijos šaltinis



Kiekvienas gyvas organizmas minta. Maistas suteikia jam energiją, kuri eikvojama judant ir dirbant. Iš maisto organizmas gauna medžiagų reikalingų audinių ląstelėms atkurti. Šiems be paliovos vykstantiems procesams eikvojamų medžiagų kiekiai priklauso nuo žmogaus amžiaus, jo darbo rušies, sveikatos ir aplinkos sąlygų. Kad organizmas galėtų n...