Pavojingiau nei “čipsai”

Perskaitytas kartų: 2813Įvertinimas: 3/5 (balsavo: 1)  
Pavojingiau nei “čipsai”
© Sturm/PIXELIO

Net ir pats naudingiausias maistas gali būti pavojingesnis skrandžiui nei bulvių traškučiai ar dešrainiai su sūrainiais. Amerikiečių specialistai sudarė produktų, kurių galima aptikti kone kiekvienos šeimos šaldytuve, ir kuriais per pastaruosius 20 metų buvo apsinuodijama dažniausiai, sąrašą.

Juodosios alyvuogės

Nemaža dalis prekybos centruose parduodamų juodųjų alyvuogių iš tiesų yra geležies gliukonatu nudažytos žalios alyvuogės. Todėl jose, aišku, daug mažiau naudingųjų medžiagų. Valgant daug dažytų alyvuogių organizme gali susidaryti geležies perteklius.

Virtos dešros ir dešrelės

Šiuose produktuose yra daug “paslėptų” riebalų, kurie gali būti antsvorio ir “blogojo” cholesterolio pertekliaus priežastis. Kokybiškos virtos dešros ar dešrelių kilogramas neturėtų kainuoti daug pigiau nei kilogramas žalios mėsos. Kuo pigesni yra šie produktai, tuo daugiau juose yra priedų. Sotu? Taip. Naudinga? Ne.

Bulvės

Ši daržovė kaip joks kitas produktas sugeba “sutraukti” patogeninius mikrobus, galinčius sukelti daugybę ligų. Ypač kai jų dedama į įvairias salotas ar mišraines. Dažniausiai tokiose bulvėse aptinkama salmonelių, žarnyno lazdelių, taip pat dizenterijos sukėlėjų.

Krabų lazdelės

Kaip žinia, jos tik taip vadinasi, nes krabų mėsos ten nė su žiburiu nerasi. Jų sudėtyje yra žuvies faršo, bet daugiau krakmolo, druskos, cukraus, vandens, na, ir aišku konservantų, skonio stipriklių ir t.t. Taigi šio produkto maistingumas - lygus nuliui.

Žalumynai

Labai dažnai žmonės apsinuodija žalumynais. To priežastis - grunte besiveisiančios bakterijos ir virusai. Maža to, žalumynų lapuose ir stiebuose kaupiasi ir konservuojasi kenksmingosios dirvožemio medžiagos.

Rūkyti gaminiai

Juose gausu kancerogenų. Be to, dauguma rūkytų gaminių iš tiesų yra mirkyti, nes tai yra daug pigesnė (bet ar sveikesnė?) technologija.

Sūriai

Sūriuose taip pat galima aptikti patogeninių mikroorganizmų, ypač jei produktas gaminamas namų sąlygomis iš nepasterizuoto pieno. JAV specialistai perspėja, kad rizikos zonoje yra nėščiosios, kurios per dažnai valgo fetos, bri ar kamambero rūšių sūrio. Juose gali daugintis bakterija, kuri sukelia listeriozę.

Pomidorai

Iš daržovių būtent pomidorai dažniausiai tampa apsinuodijimų priežastimi. Bakterijos į daržovę patenka pro pažeistą odelę. Jei tokį pomidorą valgysite termiškai neapdorotą, rizikuojate susirgti. Dažniausiai pomidoruose dauginasi salmonelės ir noroviruso sukėlėjai.

Šaltinis: lsveikata.lt

2010-11-19 11:31

Komentarų nėra.

Vardas:



Saugos kodas: Kodas
 

Kiti straipsniai

Ląstelienos nauda ir ja praturtintų produktų dieta



Augaliniame maiste, be angliavandenių, kurie suteikia organzmui energijos, yra ir taip vadinamų nemaistinių angliavandenių. Vienas iš jų yra ląsteliena (arba celiuliozė). Jos organizmas pasisavina tik apie 25%. Anksčiau buvo manoma, kad ląsteliena išvis nėra reikalinga mūsų organizmui. Tačiau dabar įrodyta, jog ji net tik reikalinga, bet ir labai na...

Blynų istorija



Blynų istorija siekia žilą senovę: sakoma, kad prie šio gardėsio žmones įpratino dar biblinis karalius Dovydas, švenčių proga vaišindavęs jais visus miestelėnus ir keliauninkus. Nuo tų laikų žmonės pamėgę blynus jų tikrai neužmiršo. Kokių tik receptų prigalvoja šio patiekalo mėgėjai pačiuose įvairiausiuose pasaulio kampeliuose! Tarkim, vokiečiai ...

Mėsos patiekalų gausa - didesnis svoris



Valgant mažiau mėsos, galima lengviau išlaikyti optimalų kūno svorį, teigia mokslininkai. Europoje ištyrus beveik 400 tūkstančių suaugusiųjų nustatyta, kad mėsos valgymas siejamas su svorio didėjimu, net jei žmonės suvartoja vienodą kiekį kalorijų. Stipriausia ryšys nustatytas tiems, kas vartojo perdirbtą mėsą kaip dešros ir ...

Kokiame puode virti uogienę



Kad ir kiek parduotuvių lentynose būtų pristatyta džemų ar uogienių, nemaža dalis šeimininkių jas verda namuose. Pasirodo, uogienės skonis priklauso ne tik nuo recepto subtilybių, bet ir nuo to, kokiame puode ji verdama. Mūsų močiutės uogienes virdavo variniuose induose. Tuomet manyta, kad būtent juose virta uogienė yra skaniausia. Tačiau dabar situa...

Dieta pagal kraujo grupes



Anot šios dietos kūrėjo dr. P. D. Adamo, skirtingų kraujo grupių atstovai nevienodai toleruoja tam tikrus maisto produktus. Valgant netinkamus, organizmas juos sunkiau virškina, prasčiau pasisavina, todėl tunkama. šios mitybos teorijos esmė ta, kad skirtingų kraujo grupių žmonės turi teikti pirmenybę tam tikriems produktams, kuriuos organizmas g...