Mėsos patiekalų gausa - didesnis svoris

Perskaitytas kartų: 4779Įvertinimas: 0/5 (balsavo: 0)  
Mėsos patiekalų gausa - didesnis svoris
© wrw/PIXELIO

Valgant mažiau mėsos, galima lengviau išlaikyti optimalų kūno svorį, teigia mokslininkai.

Europoje ištyrus beveik 400 tūkstančių suaugusiųjų nustatyta, kad mėsos valgymas siejamas su svorio didėjimu, net jei žmonės suvartoja vienodą kiekį kalorijų.

Stipriausia ryšys nustatytas tiems, kas vartojo perdirbtą mėsą kaip dešros ir kumpis, teigia Londono imperijos koledžo mokslininkai. Tai reiškia, kad daug proteino turinčios dietos per ilgą laikotarpį nepadės tiems, kas siekia sumažinti savo svorį.

Tyrimo išvados, kurias paskelbė žurnalas „American Journal of Clinical Nutrition“, sutampa su visuomenės sveikatos specialistų rekomendacijomis apskritai valgyti mažiau mėsos.

Mokslininkai naudojo didelio tyrimo duomenis, kuriame siekiama nustatyti mitybos ir vėžio sąsajas, praneša BBC.

Dešimties Europos valstybių gyventojų svoris buvo užfiksuotas tyrimo pradžioje ir po penkerių metų, jie taip pat pildė išsamius mitybos klausimynus.

Apskritai, mokslininkai nustatė, kad mėsos vartojimas susijęs tiek su vyrų, tiek ir moterų svorio padidėjimu.

Tokia priklausomybė nustatyta ir atsižvelgus į kalorijų suvartojimą apskritai, fizinį tiriamųjų aktyvumą ir kitus faktorius, kurie galėjo turėti įtakos rezultatams.

Mokslininkai nustatė, kad tie žmonės, kurie suvartodavo tą patį kalorijų kiekį, tačiau kasdien suvalgydavo 250 gramų mėsos daugiau nei kiti, per penkeris metus papildomai priaugo 2 kilogramus svorio.

Tokie duomenys prieštarauja teorijai, kad daug proteino ir mažai angliavandenių turinčios dietos žmonėms padeda sumažinti svorį.

Nors neaišku, kodėl mėsa paskatina priaugti daugiau svorio žmonėms, kurie suvartoja tą patį kalorijų kiekį, gali būti, kad toks daug kalorijų turintis maistas kaip mėsa pakeičia, kaip žmogaus organizmas reguliuoja apetitą.

Tačiau tyrimo vadovė dr. Anne-Claire Vergnaud sako, kad vien mėsos vartojimo mažinimas nėra pakankama priemonė svoriui mažinti.

Šaltinis: kontrastai.lt

2010-11-19 11:42

Komentarų nėra.

Vardas:



Saugos kodas: Kodas
 

Kiti straipsniai

Atkinsono dieta



Anot šios dietos kūrėjo amerikiešio dr. R. Atkinso, riebalai padeda lieknėti. Jos laikantis leidžiama valgyti kiaušinius, dešrą, mėsą, žuvį, majonezą ir pieno produktus. Draudžiama valgyti angliavandenių turintį maistą: konditerijos gaminius, duoną, makaronus, grūdus, vaisius ir daržoves. Nepaisant daugelio užsienio dietologų kriti...

Tradicinė lietuviška virtuvė (1)



Ko labiausiai pasigendame ilgiau pasisvečiavę užsienyje? Daugelis pasakytų, jog pirmiausia – artimų žmonių, o iškart po to – tradicinio lietuviško maisto. Pirmiausia – kvapnios juodos ruginės duonos. Nesvarbu, kokiais skanėstais lepintų kitos šalys, lietuviška duona – nepakeičiama. Netgi nuolat dietų besilaikanč...

Paprikos



Cheminė paprikų sudėtis priklauso nuo jų subrendimo ir veislės. Žaliuose raudonų veislių vaisiuose būna 0,5 proc. mineralinių medžiagų, 4,7 proc. angliavandenių, 100 g masės sukaupia 1,0 mg karotino, 150 mg vitamino C. Raudonuose vaisiuose šių medžiagų daugiau: mineralinių medžiagų vidutiniškai 0,6 proc., angliavandenių 5,7 proc., karotino 100 g vaisių s...

Mėsos patiekalų gausa - didesnis svoris



Valgant mažiau mėsos, galima lengviau išlaikyti optimalų kūno svorį, teigia mokslininkai. Europoje ištyrus beveik 400 tūkstančių suaugusiųjų nustatyta, kad mėsos valgymas siejamas su svorio didėjimu, net jei žmonės suvartoja vienodą kiekį kalorijų. Stipriausia ryšys nustatytas tiems, kas vartojo perdirbtą mėsą kaip dešros ir ...

Pieno ir grietinėlės gėrimai



Namie įvairūs gėrimai gaminami su pienu - labai maistingu ir lengvai virškinamu produktu. Į pieno sudėtį įeina visos organizmui būtinos maisto medžiagos. Jame yra baltymų, riebalų, angliavandenių (pieno cukraus, arba laktozės) ir mineralinių druskų. Be to, piene, ypač vasarą, yra beveik visų žinomų vitaminų, labai vertingų mineralinių medžiagų (kalcio,...