Kokį vandenį gerti?

Perskaitytas kartų: 2463Įvertinimas: 5/5 (balsavo: 1)  
Kokį vandenį gerti?
© BrandtMarke/PIXELIO
Nuolat girdime specialistų patarimus gerti kuo daugiau vandens, nes šis gyvybės šaltinis turi įtakos mūsų savijautai, nuotaikai, sveikatai ir grožiui.

Mitybos specialistai tvirtina, kad vandens reikia suvartoti ne mažiau kaip 2 litrus per parą, ir pabrėžia, jog vanduo turi būti kokybiškas. Kaip tinkamai pasirinkti vandenį?

Sąvokų labirintuose

„Mineralinis vanduo“, „natūralus mineralinis vanduo“, „mineralizuotas vanduo“, „stalo vanduo“ – egzistuoja daugybė sąvokų, apibūdinančių vandenį. Kuo jos skiriasi? Verta žinoti, kad sąvokos „mineralinis vanduo“ ir „mineralizuotas geriamasis vanduo“ draudžiamos vartoti Lietuvoje.

Mineralizuotas geriamasis vanduo yra vadinamas stalo vandeniu. Jis gaminamas į geriamąjį vandenį pridedant mineralinių medžiagų arba geriamąjį vandenį skiedžiant natūraliu mineraliniu vandeniu.

Labiausiai paplitusi sąvoka „natūralus mineralinis vanduo“. Ji apibūdina vandenį, išgaunamą iš gręžinio povandeniniu giluminiu vandens siurbliu. Natūralus mineralinis vanduo be sąlyčio su oru patenka į vandens nugeležinimo filtrus, vėliau be sąlyčio su oru – į natūralaus mineralinio vandens išpilstymo įrangą.

Natūralus mineralinis vanduo, išpilstytas į pakuotę, yra toks, koks jis yra šaltinyje. Iš jo yra tik iš dalies pašalinami nepatvarūs elementai, nepakeičiant natūralaus mineralinio vandens cheminės sudėties.

Kokybė nepriklauso nuo gręžinio gylio

Vandens gamintojo „Druskininkų Rasa“ gręžinių priežiūros specialistas Romas Stonys tikina, kad nustatyti, koks gręžinys jau yra pakankamai gilus, neįmanoma, nes viskas priklauso nuo giluminės vandens apykaitos, nuo to, kur formuojasi požeminio vandens zona. Zonos storis kinta nuo 50 iki 100 m lygumose, o aukštumuose – net iki 300 ar 400 m. Vandens kokybė priklauso ne nuo gręžinio gylio, o nuo tame gręžinyje esančio vandens cheminės sudėties. „Teigti, kad kuo gilesnis gręžinys, tuo kokybiškesnis vanduo, būtų klaidinga“, – mitą griauna specialistas.

Gazuotas ar negazuotas?

Žinomas mitybos specialistas, buvęs Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto docentas Šarūnas Kučingis (deja, jau išėjęs anapilin) ilgus metus paskyrė vandens kokybės tyrimams. Tyrinėtojas teigė, kad nors gazuotas mineralinis vanduo yra skanesnis ir geriau malšina troškulį, tačiau anglies dioksido prisotinto vandens nepatartina gerti tiems, kuriuos kamuoja gastritas, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė. Tokiu atveju rekomenduojama rinktis negazuotą mineralinį vandenį, kurio poveikis sveikatai žinomas jau nuo senų laikų.

Per didelis kiekis mineralų kenkia

Pagrindiniais natūralaus mineralinio vandens kriterijais, lemiančiais jo kokybę, laikoma cheminė sudėtis, gręžinio dislokacijos vieta, gręžinio apsauga nuo galimo užteršimo. R.Stonys, remdamasis Š.Kučingio žodžiais, perspėja, kad renkantis vandenį vertėtų paskaityti, kas rašoma etiketėje. Būtina atkreipti dėmesį į mineralinių medžiagų koncentraciją, mat perdozuoti jų nereikėtų. Pavyzdžiui, per parą rekomenduojama suvartoti 800 mg chlorido, 2 000 mg kalio, 800 mg kalcio, 375 mg magnio, 14 mg geležies. Dėl per didelio kiekio mineralų gali sutrikti kepenų, širdies ir kitų organų veikla, padidėti kraujospūdis.

Natūralus vanduo geriau nei vanduo iš čiaupo

Viena svarbiausių priežasčių, kodėl gerti natūralų mineralinį vandenį sveikiau nei vandenį iš čiaupo, – cheminė sudėtis. Vartodami natūralų mineralinį vandenį gauname daugiau vertingų mineralinių medžiagų, reikalingų žmogaus organizmui. Vandenyje iš čiaupo mineralinių medžiagų negausu.

Dar vienas natūralaus mineralinio vandens privalumas – galimybė rinktis.

Atėję į parduotuvę ir paskaitę etiketėse pateiktą informaciją, turime galimybę pasirinkti mums tinkamą vandenį. Gerdami vandenį iš čiaupo, pasirinkimo neturime. Iš čiaupo geriamo vandens kokybei įtakos gali turėti vamzdžiai. Jie gaminami iš įvairių medžiagų: ketaus, plieno, geležies, vario, betono, asbestcemenčio, polimerų. Vamzdžiams sujungti naudojamos švininės fasoninės dalys, dalis švino išsiskiria į tiekiamą vandenį. Cinkas, kaip antikorozinė vamzdžių vidaus danga, irgi nėra idealus, nes jis skatina nitratų transformavimąsi į nitritus, dėl to gali būti viršyta leidžiama nitritų koncentracija.

Renkantis vandenį taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad natūralus mineralinis vanduo išgaunamas ir į pakuotę išpilstomas be sąlyčio su oru, tai apsaugo vandenį nuo mikrobiologinės taršos. Deja, vandenyje iš čiaupo neretai atsiranda bakterijų, pavojingų žmogaus sveikatai.

Šuliniuose gali būti nitratų

Net ir mūsų kaimų šulinių vanduo ne visada yra sveikas ir švarus, jame gana dažnai pasitaiko nitratų. Norint ramiai gerti šulinio vandenį, pirmiausia reikėtų jį ištirti.

Visuomenės sveikatos specialistai teigia, kad nitratais užterštas vanduo ypač pavojingas nėščiosioms ir kūdikiams iki 6 mėnesių. Nitratai yra toksinės medžiagos, patekę į žmogaus organizmą jie virsta nitritais, trikdo deguonies tiekimą audiniams, vystosi deguonies badas.

Anot specialistų, nitratai kenksmingi ne tik vaikams. Suaugusiųjų organizmui nitratai pavojingi tuo, kad atsiranda rizika susirgti onkologinėmis ligomis.

Nitratų poveikiui itin jautrūs ir užkrečiamosiomis ligomis sergantys vaikai, senyvi žmonės, taip pat sergantieji širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų ligomis, mažakraujyste.

Nitratais ir nitritais užterštas vanduo neturi specifinio skonio, kvapo ar spalvos. Šių medžiagų negalima pašalinti nei virinant, nei filtruojant vandenį buitiniais filtrais. Apie vandens užterštumą sužinoma tik atlikus laboratorinius tyrimus.

Faktai apie vandenį

• Žmogus be maisto gali išgyventi savaites ar net mėnesius, bet be vandens gali mirti per kelias dienas.

• Vanduo sudaro didžiąją žmogaus organizmo dalį – apie 60–70 proc. Netekęs apie 12–20 proc. vandens, organizmas žūsta apsinuodijęs savo paties apykaitos produktais.

• Gyvybiniai procesai gali vykti tik tada, kai ląstelėse yra pakankamai vandens.

• Žmogui kasdien reikia išgerti 2–3 litrus vandens.

• Mineralinis vanduo yra gydomosios paskirties, jį patartina vartoti sergantiesiems virškinimo sistemos ligomis.

• Vanduo, kuriame ištirpusių mineralinių medžiagų yra nedaug (iki 1 500 mg litre), yra tinkamas vartoti kasdien ir jo per dieną galima išgerti iki 2 litrų.

Šaltinis: valstietis.lt

2011-06-15 11:42

Komentarų nėra.

Vardas:



Saugos kodas: Kodas
 

Kiti straipsniai

Baklažanai (1)



Baklažanai - pomidorų giminaičiai, laukiniai auga Pietryčių Azijoje. šios neįprastos spalvos daržovės buvo valgomos dar senovės Indijoje ir Egipte, o į Europą atkeliavo tik viduramžiais ir ilgą laiką buvo auginami kaip dekoratyvūs augalai. Baklažanų vaisiai gali būti įvairios formos ir priminti ovalą, rutulį, kriaušę ar net cilindrą. Baklažanuose nėra...

Trijų dienų dieta



Dietologai pasakytų, kad geriausia dieta - nepersivalgyti. Bet jei jau neatsilaikėte prieš pilnas lėkštes skanėstų, po švenčių pabandykite laikytis trijų dienų dietos. Atsikratysite 3-4 kilogramų, išvalysite organizmą, sumažinsite cholesterolio kiekį kraujyje ir pajusite energijos antplūdį. Valgiaraštis Pirma diena - Prie&scar...

Paprikos



Cheminė paprikų sudėtis priklauso nuo jų subrendimo ir veislės. Žaliuose raudonų veislių vaisiuose būna 0,5 proc. mineralinių medžiagų, 4,7 proc. angliavandenių, 100 g masės sukaupia 1,0 mg karotino, 150 mg vitamino C. Raudonuose vaisiuose šių medžiagų daugiau: mineralinių medžiagų vidutiniškai 0,6 proc., angliavandenių 5,7 proc., karotino 100 g vaisių s...

Apie Grybus



Grybai yra vertingas maisto produktas. Nors ir nedidelis jų kiekis, pridėtas prie kitų valgių, pagerina skonį. Juose yra ekstraktyviųjų medžiagų, kurios grybams suteikia malonų skonį bei aromatą ir kurios pereina į sultinį, todėl jie tinka tiek sriuboms, tiek ir padažams gaminti. Be ekstraktyviųjų medžiagų, grybai turi mineralinių medžiagų ir vitaminų....

Obuolių dieta (3)



Rudenį didėja apetitas, be to, organizmas linkęs kaupti maisto atsargas, tad labai greitai galima priaugti svorio. Kad taip neatsitiktų, išmėginkite obuolių dietą. Obuoliuose yra energijos teikiančios ir įtampą slopinančios fruktozės bei gliukozės, o tai gelbsti nuo rudens slogučio. Nokdami saulėje, šie vaisiai sukaupia daug mineralinių medžiagų...