Kiaušiniai padeda „tirpdyti“ nereikalingus kilogramus

Perskaitytas kartų: 3976Įvertinimas: 0/5 (balsavo: 0)  
Kiaušiniai padeda „tirpdyti“ nereikalingus kilogramus
© Rainer Sturm/PIXELIO

Artėja šv.Velykos, kuomet ant stalo, tarp gausių mėsos patiekalų bei kepinių, bus ir svarbiausias šventės atributas – margučiai. Pastarieji simbolizuoja gamtos prisikėlimą, gyvybės atsiradimą, derlingumą... Amerikiečių mokslininkai neseniai paskelbė, kad kiaušiniais praturtinta mityba gali padėti atsikratyti ir nereikalingų kilogramų.

Pagrindinių vitaminų, mineralų, atioksidantų šaltinis

Anksčiau kiaušiniai buvo nepelnytai nuvertinami, vis dėlto jie neabejotinai atneša naudą sveikatai. Tai 13 pagrindinių vitaminų, taip pat mineralų, antioksidantų, proteinų šaltinis. Remiantis kai kurių tyrimų duomenimis, kiaušiniai gali sumažinti insulto bei infarkto tikimybę, o krūties vėžio susirgimo riziką mažina net 44 procentais. Jie taip pat apsaugo nuo kai kurių regos ligų. Kiaušiniai padeda prižiūrėti sveikus plaukus bei nagus, kadangi juose gausu vitaminų bei mineralų.

Padeda lieknėti

Kiaušinių dietos laikėsi Margaret Tacher, kuri prieš rinkimus norėjo padailinti figūrą. Dabar amerikiečių mokslininkai patvirtino faktą, kad mityba praturtinta kiaušiniais padeda numesti nereikalingus kilogramus. Tereikia pusryčiams suvalgyti du kiaušinius. Tyrime dalyvavusiems suaugusiems vyrams, kenčiantiems nuo viršsvorio, pavyko numesti 65 procentais daugiau nereikalingų kilogramų nei tiems, kurie valgė pusryčiams bandeles, turinčias tiek pat kalorijų. Kiaušinių dieta taip pat padidino gerojo cholesterolio kiekį kraujyje. Vyrai laikėsi dietos, kurioje buvo apribotas angliavandenių kiekis. Beje, kiaušiniuose esantis cholinas reguliuoja smegenų, nervų sistemos bei kraujotakos sistemos veiklą, todėl kiaušinių vartojimas gali sumažinti kraujotakos, Alzhaimerio ir demencijos ligų riziką.

Griauname mitus

Cholesterolis. Dar 1970 metais vienas žymus rusų maisto chemijos specialistas pastebėjo, kad kiaušiniuose esantis cholesterolis skiriasi nuo esančio kituose produktuose. Cholesterolis išsiskiria dėka sočiųjų riebalų, kurių kiaušiniuose nėra daug – iš 5 gramų riebalų gali išsiskirti tik 1,5 gramo cholesterolio. Šių riebalų poveikis kompensuojamas teigiamomis kitų medžiagų savybėmis, viena jų - mažina cholesterolio kiekį. Taigi, 1-2 kiaušiniai per dieną tikrai nepakenks, priešingai - atneš naudą sveikatai. Vienas iš amerikiečių ilgaamžių – karo veteranas, sulaukęs net 112 metų, kasdien suvalgydavo 6 kiaušinius.

Fosfolipidai. Kitas paplitęs mitas apie šį produktą - nuomonė, jog jis kenkia kepenims. Dėka didelio fosfolipidų kiekio, jie padeda kepenims susidoroti su toksinėmis medžiagomis, tarkim, su alkoholiu. Turintiems problemų dėl sutrikusios kepenų funkcijos, dietologai nepataria valgyti kiaušinių su majonezu ar jų kepti.

Trinys. Daugelis mano, kad kuo kiaušinio trynys geltonesnis, tuo jis sveikesnis. Tai netiesa. Geltona ar net raudonoka trynio spalva atsiranda dėl atitinkamo pašaro, o ne dėl to, kad višta ilgai buvo saulėje. Močiutės kaime vištoms kaip papildą duoda dilgelių, o paukščių fermose naudojamas pašarų priedas kastaksantinas. Pasak medikų, ši medžiaga, daro įtaką prastam regėjimui...

Kelia potenciją. Sklando mitas, jog kiaušiniai padeda stiprinti lytinę potenciją. Anksčiau, žymūs žigolo gėrė kokteilius, į kurių sudėtį įėjo kiaušinis. Dažniausiai jų įmaišydavo su konjaku arba tamsiu alumi. Vis dėlto mokslininkai neatrado kiaušiniuose jokių medžiagų, kurios keltų potenciją.

Lukštas.
Kai kurie mano, jog kiaušiniai su rudu lukštu skanesni nei su baltu. Tai irgi netiesa. Rudus kiaušinius deda azijietiškų veislių vištos, tuo tarpu baltus – europietiškų. Vienintelis skirtumas tarp kiaušinių lukštų tas, kad rudų kiaušinių lukštas šiek tiek stipresnis.

Kaip išsirinkti kiaušinius?  Prieš vartojant šį produktą, reikėtų patikrinti šviežumą. Tai galima padaryti paprasto testo pagalba – panardinant kiaušinį į vandenį. Jeigu kiaušinis iškils į paviršių, reiškia – jis sugedęs. Perkant kiaušinius parduotuvėje reikia juos atidžiai apžiūrėti, jie neturi blizgėti. Geriausia kiaušinių neplauti iki tol kol jų nesiruošiame naudoti, nes ant lukšto yra apsauginė plėvelė, o jei kiaušinį nuplausime jis greičiau suges. Taip pat verta atkreipti dėmesį į galiojimo datą. Jei ji viršija leistino terminą mėnesį, čia neapsieita be chemijos, todėl tokių kiaušinių pirkti nederėtų.

Naudingi patarimai:

* Kadangi kiaušinio lukšte yra daug porų, per jas gali įsigerti kvapas. Dėl šios priežasties kiaušinius geriausia saugoti dėžutėje.
* Kiaušiniai gali būti salmoneliozės ligos šaltinis. Medikai pataria prieš juos vartojant gerai nuplauti vandeniu, dar geriau – su muilu. Kiaušinius reikėtų virti ne mažiau aštuonių minučių, o ilgiau kepti.
* Tam, kad verdant nesuskiltų lukštas, galima į vandenį įlašinti šiek tiek acto arba įberti žiupsnelį druskos.

Šaltinis: meniu.lt

2011-04-15 12:46

Komentarų nėra.

Vardas:



Saugos kodas: Kodas
 

Kiti straipsniai

Kaip marginti velykinius kiaušinius? (4)



Spalvingiausia, ryškiausia ir margiausia metų šventė – Šv. Velykos - jau visai čia pat. Tai kilnojama šventė, švenčiama pirmąjį mėnulio pilnaties sekmadienį po pavasario lygiadienio. Ji turi gilias tradicijas. Velykų pavadinimas kilęs iš žodžio „vėlės“, mat mūsų protėviai šiuo metu aplankydavo...

Granatai gali sumažinti riziką susirgti krūties vėžiu



Granatuose esančios medžiagos moterims gali sumažinti tikimybę susirgti krūtų vėžiu, teigia JAV mokslininkai.  Tam tikros šių vaisių rūgštys vyrišką hormoną androgeną paverčia moteriškuoju estrogenu, o tai yra svarbus veiksnys, ar moteris gali susirgti krūties vėžiu. Laboratorinio tyrimo su vėžinėmis ląstelėmis ataska...

Bananai tirpdo kilogramus (2)



Japonijoje sparčiai populiarėja nauja bananų dieta. Ją reklamuoja daugelis įžymybių, o dietologai joje nemato nieko, kas galėtų pakenkti sveikatai. Dietos esmė: pusryčiams valgyti kiek tik širdis geidžia bananų, užgeriant kambario temperatūros vandeniu. Pietūs ir vakarienė - Jūsų pačių nuožiūra, tik paskutinis valgymas turi būti ne vėlesnis nei ...

Dieta pagal kraujo grupes



Anot šios dietos kūrėjo dr. P. D. Adamo, skirtingų kraujo grupių atstovai nevienodai toleruoja tam tikrus maisto produktus. Valgant netinkamus, organizmas juos sunkiau virškina, prasčiau pasisavina, todėl tunkama. šios mitybos teorijos esmė ta, kad skirtingų kraujo grupių žmonės turi teikti pirmenybę tam tikriems produktams, kuriuos organizmas g...

Tradicinė lietuviška virtuvė (1)



Ko labiausiai pasigendame ilgiau pasisvečiavę užsienyje? Daugelis pasakytų, jog pirmiausia – artimų žmonių, o iškart po to – tradicinio lietuviško maisto. Pirmiausia – kvapnios juodos ruginės duonos. Nesvarbu, kokiais skanėstais lepintų kitos šalys, lietuviška duona – nepakeičiama. Netgi nuolat dietų besilaikanč...