Kaip marginti velykinius kiaušinius?

Perskaitytas kartų: 13184Įvertinimas: 4.3/5 (balsavo: 6)  
Kaip marginti velykinius kiaušinius?
© LouPe/PIXELIO

Spalvingiausia, ryškiausia ir margiausia metų šventė – Šv. Velykos - jau visai čia pat. Tai kilnojama šventė, švenčiama pirmąjį mėnulio pilnaties sekmadienį po pavasario lygiadienio. Ji turi gilias tradicijas. Velykų pavadinimas kilęs iš žodžio „vėlės“, mat mūsų protėviai šiuo metu aplankydavo artimųjų kapus, nunešdavo jiems kiaušinių. Tikėta, kad mirusiųjų vėlės išlenda kartu su atgimstančia gamta, bet paskui pasitraukia po pirmojo Perkūno. Velykos mūsų protėvių buvo švenčiama kaip gamtos atbudimo šventė. Atėjus krikščionybei, ši šventė sutapatinta su Kristaus prisikėlimu. Žinoma, neatsiejamas Šv. Velykų simbolis – margutis. Jie, nuo pagonybės laikų simbolizavo gyvybę, vaisingumą.

Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų šalių, kiaušiniai dažomi įvairiausiais būdais. Kiaušinių marginimo papročiai turi labai senas ir gilias tradicijas – jos perduodamos iš kartos kartos į kartą. Kiekvienuose namuose kiaušiniai marginami vis kitaip. Senovėje kiaušinių marginimui mūsų protėviai ruošdavosi iš anksto, šiandien dažnai nesivarginama ir apsieinama sintetiniais dažais arba tiesiog lipdukais. Galbūt dėl žinių stokos...

Smagiausia kiaušinius marginti žinoma, mažiesiems šeimos nariams, tačiau neturėtų abejingi likti ir suaugę, juk skutinėjant, paišant ar kitaip dažant kiaušinius atsiveria kiekvieno kūrybiškumas. Taip, dažant natūraliais būdais, užtruksite ilgiau, tačiau taip kiaušiniai bus originalūs, išskirtiniai: jais galėsite mainytis su svečiais, draugais, kaimynais, linkėdami gerų dalykų, sveikatos. Be to galėsite ir organizuoti ridenimo konkursus, rinkti stipriausią, ryškiausią, gražiausią.

Neslopinkite savo meniškosios prigimties – dažykite kiaušinius natūraliais metodais. Natūraliai, kitaip sakant „liaudiškais“ būdais dažyti kiaušiniai - patys gražiausi ir originaliausi. Dažnai nutinka, kad naudojant parduotuvėse pirktus dažus, jie persigeria ir nudažo ne tik lukštą, bet baltymą, tokių ir valgyti nesinori...

Siūlome kelis būdus:

Pirmiausia, prieš dažant, kiaušinius būtinai reikia nuplauti, nes jie būna riebaluoti, nešvarūs, o ir šiaip, higienos laikytis ne pro šalį. Beje, ant nuplautų kiaušinių ir dažai geriau „lips“.

Senoliai žinojo begalę būdų kiekvienai spalvai išgauti: žaliai - rinkdavo įvairias žoleles, rausvai - kiaušinius nakčiai palikdavo burokėlių sultyse, juodai – mirkydavo ąžuolo žievės sunkoje...

Tačiau iki šių dienų išlikęs ir bene populiariausias – dažymas svogūnų lukštais. Ant kiaušinių priviniojame įvairių siūlų, kokių rasite žalumynų: krapų, petražolių ar kitų žolyčių, tinka ir samanos, šienas, lapeliai), dedame į vandenį su svogūnų lukštais, verdame.

Įdomus raštas gaunasi drėgnus kiaušinius pavoliojus ryžiuose ar kitose kruopose, manuose (atsargiai, kad nesusidarytų pernelyg storas sluoksnis) įvyniojus į medžiagėlę ar kojinę, virti svogūnų lukštų nuovire.

Dar galima kiaušinius „aprengti“ svogūnų lukštais, prieš tai kokią žolytę pakišti, aprišti siūlais ir virti. Gausis rusvi, raudoni, geltoni raštai, o nuo žolyčių liks gražus žalsvas pėdsakas.

Jau nudažytus, pravėsusius kiaušinius galima dar „padailinti“ specialiu laku, kurio rasti galima akylai paieškojus turguje pas bobulytes. Svogūnų lukštai išties nepakeičiami. Tiesa, neapriškite kiaušinio ištisai žolėm, kad dažams, kuriuose virsite, nebūtų kur prasiskverbti. Virkite 15-20 min.

Dažant su įvairiausiais augalėliais, kruopomis kiaušinius galima dėti ir į kojinę (pėdkelnes): trumpam pamerkti šiltame vandenyje su svogūnų lukštais, galima įberti žiupsnelį dažų, apsukti su kojine, tvirtai surišti siūlu ir vėl kartoti su kitu kiaušiniu. Surištus kiaušinių „karolius“ dėti virti į dažus. Išvirusius išgriebti, palaukti kol pravės, tuomet atsargiai perkirpti pėdkelnes, nuimti lukštus ir visus kitus priedus. Margučius „pasodinti“ ant skudurėlio arba servetėlės, kol nuvarvės dažų likučiai ir gražiai nudžius.

Beje, dažant su kruopomis, konkrečiai su ryžiais, ryžius pasirinkti reikia kietesnius (nes greitai paruošiami ryžiai virdami ištež ir virs į košę). Jei naudosite kojinę, į ją pripilkite ryžių tiek, kad įdėjus kiaušinį visas jo paviršius pasidengtų kruopomis.. Tuomet kiaušinį dėkite į dažus. Išvirus ir ištraukus iš puodo, nuėmus viską, ant kiaušinio, kur buvo ryžiai liks nedažytos dėmelės.

Naudojant natūralias priemones galima išgauti labai daug spalvų, o visas reikiamas medžiagas galima surasti savo virtuvėje.

* Švelniai raudona - švieži burokėliai arba spanguolės, šaldytos avietės;

* Gelsva - apelsino ir citrinos žievelės, morkos žievė, salierų sėklos, maltas cinamonas, malta ciberžolė (kurkuma);

* Švelniai žalia - špinatų lapai;

* Mėlyna - konservuotos mėlynės, raudonųjų kopūstų lapai arba raudonųjų svogūnų lukštai;

* Smėlinė ir ruda - stipri, natūrali kava.

Nepamirškite stalą apkloti laikraščiais ar popieriumi apsimauti gumines pirštines, nes ne tik kiaušiniai, bet ir pirštai bus nudažyti.

Dažant su vašku - reikia natūralaus bičių vaško, jis geriausiai prilimpa ir laikosi, spalva lyg ir geresnė. Pirmiausia kiaušinius išsivirti, juos atvėsini, nes ant šiltų vaškas prastai laikysis. Tada pasiruoši vaško – čia puikiai tiks žvakių galiukai ir liekanos, juos sudėti į konservų skardinę ir pakaitinti ant labai silpnos ugnies, kad išsilydytų. Esmė tame, kad kol marginsite - vaškas liktų skystas, būtent todėl jis pastoviai turi būti šildomas. Vaško tepimo įrankį pasidaryti nesudėtinga: į pieštuko galą įsmeikite mažą vynuką - storesne galvute, ar plonesne, priklauso kokio storumo linijos norite. Galima ir smeigtuką geležine galvute. Imate atvėsusius kiaušinius ir pagal savo fantaziją marginate visokiausiais raštais. Vaškas greitai stingsta, todėl marginti reikia prie pat šildomo indelio, kad pastoviai galėtumėte pamirkyti dailinimo įrankį. Išpieštus kiaušinius vašku pamerkite į norimų spalvų dažus. Vietose, kur užtepta vaško - liks baltos dėmelės. Tiesa, kai kurie kiaušinius margina vaškinėmis kreidelėmis, taip paprasčiau ir greičiau...

Naudingi patarimai

* Kad kiaušiai nesuskilinėtų - nedėkite šaltų kiaušinių į verdantį vandenį (pvz; tiesiai iš šaldytuvo).

* Kad geriau „priliptų“ spalva, į vandenį įpilkite šiek tiek acto (1 litrui – 1-2 šaukštelius).

* Jei norite, kad margučiai įspūdingiau atrodytų, spindėtų pintinėje ar lėkštėje, patrinkite juos lašinukais ar ant vatos užlašinto aliejaus padeliu.

Stalą papuoš...

Įvairiaspalvius margučius „patupdykite“ ant į velykinės žolytės, samanų ar šieno. Pintinę papuoš ir švelnūs „kačiukai“. Labai jaukiai ir originaliai atrodys ryškiomis spalvomis nudažyti putpelių kiaušiniai „įkurdinti“ mažoje lėkštutėje su sąmanomis.

Jaukių, gerų, šiltų, saulėtų Jums Šv. Velykų, skanaus velykių Zuikio pyrago, gražių ir tvirtų margučių. Dovanokite juos vieni kitiems, linkėdami laimės, sveikatos, džiaugsmo.

Šaltinis: meniu.lt

2011-04-15 13:04

urte


Data: 2013-03-26 13:44

Tokie geri patarimai.Ir tait skanei atrodo.
Eigile


Data: 2012-04-06 19:55

Man tatiko isbandykit ir jus
kotryna


Data: 2012-04-06 12:35

isbandysiu bet kazin ar galima su adata
Svečias


Data: 2011-04-23 23:44

Ačiū! Labai padėjo Būtinai išbandysiu

Vardas:



Saugos kodas: Kodas
 

Kiti straipsniai

Keraminis peilis Jūsų virtuvėje



Daugelis namų šeimininkių spėjo įvertinti savybes, kuriomis pasižymi keraminiai peiliai. Toms, kurios nespėjo labiau susipažinti su stebuklingais virtuvės įrankiais, siūlome nedidelį straipsnelį apie keraminio peilio savybes, trūkumus bei privalumus. Visų pirma, reikia žinoti, kad peiliai iš keramikos – tai pakankamai trapūs įrankiai, kuria...

Italų virtuvė (1)



Italų virtuvė – tai ne tik tradiciniai makaronai ar pica, tai ir gausybė šviežių daržovių, vaisiai, žuvų ir sūrių patiekalų. Ji pasižymi ir prieskonių įvairove, unikalaus skonio desertais bei gėrimais. Verta žinoti:     * Makaronų italai turi devynias galybes, tačiau spagečiai jiems – vieni mėgstamiausių. šios r...

Kokiame puode virti uogienę



Kad ir kiek parduotuvių lentynose būtų pristatyta džemų ar uogienių, nemaža dalis šeimininkių jas verda namuose. Pasirodo, uogienės skonis priklauso ne tik nuo recepto subtilybių, bet ir nuo to, kokiame puode ji verdama. Mūsų močiutės uogienes virdavo variniuose induose. Tuomet manyta, kad būtent juose virta uogienė yra skaniausia. Tačiau dabar situa...

Dietinis maistas (192)



Maitinimas, skirtas sustiprinti nusilpusį, liguistą organizmą ir padėti ligoniui pasveikti, vadinamas gydomuoju, arba dietiniu, maitinimu. Ištirta, kad parenkant maisto produktus, nustatant jų kiekį ir juos tinkama kulinariškai paruošiant, galima ligonį ne tik maitinti, bet ir gydyti ar bent apsaugoti jį nuo chroniško susirgimo. Kaip įvair...

Kopūstų rojus (5)



Gūžinių šeimos daržovės gali būti labai naudingos mūsų sveikatai. Baltagūžiai Pagal vitamino C kiekį šie kopūstai tik šiek tiek nusileidžia citrinoms. Juose gausu teigiamai nervų sistemą veikiančių B grupės vitaminų, vitamino PP, taip pat naudingosios medžiagos cholino, kuris gerina atmintį, stabdo plaukų slinkimą, saugo kepeni...