Grybų sezonui artėjant

Perskaitytas kartų: 3968Įvertinimas: 5/5 (balsavo: 3)  
Grybų sezonui artėjant
© Margrit/PIXELIO

Ruduo – ne tik vestuvių, bet ir grybų metas, kai netgi „užkietėję“ miestiečiai iš tamsių sandėliukų traukia pintines ir traukia į miškus ar bent jau į turgų, kur prekystaliai nukrauti ne tik voveraitėmis, raudonikiais ar „kiškio baravykais“, bet ir dzūkų vadinamais „cikriniais“ (tikraisiais) baravykais, tamsiagalviais, baltas papilves išvertusiais storuliais, kurie, pačirškinti keptuvėje ant sviesto – neišpasakytas gardumynas, nepakartojamu kvapu apskleidžiantis visus namus. Ir jau nebereikia jokių kitų įrodymų, jog atėjo auksaspalvis ruduo.

Norint, kad ne tik grybų rinkimas, bet ir jų valgymas teiktų vien malonumą, būtina grybus pažinti. Esama mirtinai nuodingų grybų (žalsvoji musmirė), kurie panašūs į naudinguosius. Todėl einant į mišką, reikia geria pasiruošti, eiti kartu su geria grybus pažįstančiu žmogumi, o jeigu vieno ar kito stinga, į krepšelį dėti tik tuos, kuriuos tikrai gerai pažįstate, kurie yra sveiki, jauni, nesukirmiję. Nepatartina pirkti grybų iš abejotinai atrodančių asmenų, juo labiau – jeigu grybų kokybė jums atrodo įtartina. Čia, kaip ir daug kur, labai svarbu laikytis išmintingos taisyklės, kuri skelbia: geriau mažiau, bet užtikrintai... Grybai greitai genda, todėl juos būtina iškart paruošti – nuvalyti ir apvirti. Jeigu iškylaudami miške aptikote grybų ir sudėjote juos į plastmasinį maišelį, būkite ypač atidūs – jie genda dar greičiau, todėl žinodami, jog negalėsite per artimiausias valandas grybų paruošti, geriau jų visai nerinkite.
Grybuose yra 84-95 proc. vandens ir apie 4-6 proc. blogai arba visai neįsisavinamų medžiagų, tarkime, chitino. Mineralinių medžiagų kiekiu grybai nenusileidžia vaisiams ir daržovėms, o fosforo, kalio kiekiu prilygsta žuvims. Iš 100 g kelmučių organizmas gauna vario ir cinko paros dozę. Žmogaus organizmas įsisavina tik apie 70 proc. grybuose esančių baltymų, tačiau vertingiausių grybų – baravykų, pievagrybių ir kt. baltymų maistinė vertė prilygsta gyvulinės kilmės baltymams, o džiovintuose grybuose baltymų yra netgi daugiau nei duonoje, kruopose, jautienoje. Grybuose yra nemažai vitaminų B1, B2, PP, C, A, D, fermentų, organinių rūgščių, mineralinių, kvapiųjų medžiagų, kurios sužadina skrandžio sulčių išsiskyrimą, didina apetitą, gerina maisto produktų virškinimą.
Informacija gurmanams, skaičiuojantiems kalorijas: džiovintų baravykų sultinys triskart kaloringesnis nei mėsos. Švieži jauni grybai kaloringesni už marinuotus ar raugintus, žinoma, kad vertingiausios - jų kepurėlės.
Išmanios šeimininkės moka iš grybų paruošti įvairiausių patiekalų, tačiau iš karto reiki perspėti, jog grybai – pernelyg sunkus maistas mažiems vaikams, o mažyliams iki trejų metų amžiaus iš vis nerekomenduotini. Jų taip pat skanauti riekėtų atsargiai garbaus amžiaus žmonėms ir turintiems virškinimo sutrikimų. Ypač atsargiai reikėtų elgtis su senais grybais, nes juose atsiranda žmogui kenksmingų medžiagų. Bet kuriuo atveju - pašalinti senos kepurėlės apačią, kurioje yra subrendusių ir visai nevirškinamų grybų sporų, gali būti vabzdžių lervų ir pan., nenaudoti maistui sumedėjusių kotų.
Ką gaminti iš grybų? Tai – kiekvienos šeimininkės išmonės reikalas. Puiki tiršta grybų sriuba, paskaninta spirgučiais ir grietinėle, užkandama virtomis bulvėmis su krapais, kasdieniai barščiai, jeigu juos virsite grybų sultinyje, taps egzotiškais, paprastas mėsos maltinių padažas, į kurį įdėsite bent šiek tiek grybų, tiks giminių susiėjimo stalui, salotos su šviežiais, kepintais arba marinuotasi grybais, įvairios užkandėlės, pyragėliai papuoš ir kasdienį, ir šventinį stalą.

Keletas grybų patiekalų receptų iš Grybų šventės lankstinuko.

Dzūkiški kotletai
500 g bulvių,
100 g pieno,
250 g virtų grybų,
3 š smulkiai pjaustytų petražolių,
druskos.
Bulvės sutarkuojamos ir nusunkiamos. Tarkiai užpilami verdančiu pienu, išmaišoma. Grybai susmulkinami, sumaišomi su tarkiais, įveriama petražolių, druskos. Formuojami apvalūs kukuliai ir dedami į pasūdytą verdantį vandenį. Verdama 10-15 min. Kukuliai išgriebiami ir užpilami paspirgintais lašinukais arba grietine.

Rudmėsių sriuba
Švelniai pasūdytos ir paraugintos rudmėsės užmerkiamos, supjaustomos, paskui sumaišomos su šviežiai trintų spanguolių tyre. Tokia grybienė papuošiama antaninių obuolių, rudeninių kriaušių skiltelėmis, o Kūčių stalui – nedidukais rojaus obuoliukais.

Grybų „rasalas“
Sutarkuotas burokėlis, džiovinti baravykai, miežinės kruopos išverdama, dedama lauro lapelių, pipirų, pakepintų svogūnų. Puodas nukeliamas ir paliekama ataušti. Valgoma su bulvėmis, keptomis krosnyje arba virtomis su lupenomis

Šaltinis: Manoreceptai.lt

2011-08-18 11:51

Komentarų nėra.

Vardas:



Saugos kodas: Kodas
 

Kiti straipsniai

Keraminis peilis Jūsų virtuvėje



Daugelis namų šeimininkių spėjo įvertinti savybes, kuriomis pasižymi keraminiai peiliai. Toms, kurios nespėjo labiau susipažinti su stebuklingais virtuvės įrankiais, siūlome nedidelį straipsnelį apie keraminio peilio savybes, trūkumus bei privalumus. Visų pirma, reikia žinoti, kad peiliai iš keramikos – tai pakankamai trapūs įrankiai, kuria...

Ląstelienos nauda ir ja praturtintų produktų dieta



Augaliniame maiste, be angliavandenių, kurie suteikia organzmui energijos, yra ir taip vadinamų nemaistinių angliavandenių. Vienas iš jų yra ląsteliena (arba celiuliozė). Jos organizmas pasisavina tik apie 25%. Anksčiau buvo manoma, kad ląsteliena išvis nėra reikalinga mūsų organizmui. Tačiau dabar įrodyta, jog ji net tik reikalinga, bet ir labai na...

Holivudo (angliavandenių) dieta



Šioje dietoje nėra baltymų, vyrauja angliavandeniai. Draudžiama valgyti mėsą, sūrį, pieno produktus, kiaušinius, žuvį. Iš angliavandenių siūlomi grūdai, rupi duona, bulvės ir kitos daržovės (išskyrus ankštines), vaisiai. Maistą geriausiai gaminti garuose, troškinti, virti arba valgyti termiškai neapdorotą. Per di...

Daržovės



Daržovės turi didelę reikšmę žmogaus mityboje, nes jos yra pagrindinių vitaminų, angliavandenių, organinių rūgščių ir mineralinių medžiagų šaltinis. Daržovės, kaip sultingas, šviežias ir gaivinantis maistas, didina apetitą ir tiekia organizmui reikalingą celiuliozę, kuri gerina žarnų darbą. Kiekviena daržovių rūšis p...

Žiediniai kopūstai



Žiediniai kopūstai yra labai vertinga, mažai ląstelienos turinti, lengvai virškinama daržovė. Žiedynuose (galvutėse) yra gana daug baltymų, riebalų, beazotinių ekstrakcinių medžiagų, taip pat cukraus, vitaminų C, B1, B2, karotino. Iš mineralinių medžiagų vyrauja kalis, kalcis, geležis. Žiediniuose kopūstuose esantis mineralinių medžiagų derinys stiprin...