Gauta daugiau duomenų, kad folio rūgštis saugo nuo apsigimimų

Perskaitytas kartų: 2386Įvertinimas: 0/5 (balsavo: 0)  
Gauta daugiau duomenų, kad folio rūgštis saugo nuo apsigimimų
© Sigrid Rossmann/PIXELIO

    Naujas JAV atliktas tyrimas nustatė, kad moterims ėmus vartoti daugiau folio rūgšties, žymiai sumažėjo įgimtų stuburo patologijų ir panašių vaisiaus apsigimimų, o tai patvirtina, kad vitaminas B nėštumo laikotarpiu teikia naudos.
    Nuo 1998 metų JAV reikalaujama folio rūgštimi (vitaminu B9) praturtinti miltus, duoną, košes, makaronus ir kitus grūdinių kultūrų produktus.
    Taip nuspręsta, remiantis tyrimais, kurie parodė, jog nėštumo laikotarpiu vartojant folio rūgštį, sumažėja su nervų sistema susijusių apsigimimų, kurie paprastai esti itin sunkūs arba net mirštami galvos ir stuburo smegenų apsigimimai.
    Naujasis tyrimas apėmė nervų sistemos apsigimimus Pietų Karolinos valstijoje laikotarpiu nuo 1992 iki 2009 metų. Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „Journal of Pediatrics", praneša „Reuters Health".
    Pietų Karolinoje nuo seno gimdavo daugiau kūdikių su nervų sistemos apsigimimais nei JAV vidurkis. Tyrimo laikotarpiu vien tik tokio pobūdžio apsigimimų (kai nėra jokių kitų apsigimimų) sumažėjo nuo 1,4 atvejo tūkstančiui gimimų ir vaisiaus mirčių iki maždaug 0,6 atvejo.
    Be to, vidutinis įgimtos stuburo patologijos spina bifida ir anencefalijos (besmegenystės) - dažniausiai pasitaikančių nervų sistemos apsigimimų - rodiklis buvo 0,69 atvejai 100 tūkstančiui, o tai atitinka visos šalies vidurkį.
    Pietų Karolinos Grinvudo genetikos centro mokslininkai daro išvadą, kad padėtį pakeitė didesnis folio rūgšties vartojimas. Tyrimo laikotarpiu apklausdami 15-45 metų moteris, jie nustatė, kad folio rūgšties vartojimas padidėjo 8-35 procentais.
    Galinčioms pastoti moterims JAV mokslininkai rekomenduoja su maisto papildais ar praturtintu maistu kasdien suvartoti po 400 mikrogramų folio rūgšties - prie to, kiek folio rūgšties gaunama su tokiu B9 turtingu maistu kaip špinatai, salotos, šparagai, pupelės, žirniai, kiaušiniai, pienas bei apelsinų sultys.

Šaltinis: savigydosasociacija.com

2011-04-15 11:15

Komentarų nėra.

Vardas:



Saugos kodas: Kodas
 

Kiti straipsniai

Įdaryti vaisiai ar daržovės



Laužote galvą, kokiu maistu laisvą vakarą palepinti namiškius? Siūlome vakarienei patiekti įdarytų daržovių ir vaisių. Įtiksite tiek lengvo maisto, tiek saldėsių mėgėjams. Įdaryti rinkitės sveikas subrendusias daržoves ir sultingus vaisius. Atkreipkite dėmesį, ar nesutrūkinėjusi jų odelė, - karštoje orkaitėje tokios vasaros gėrybės i&sca...

Maistas – sveikatos ir energijos šaltinis



Kiekvienas gyvas organizmas minta. Maistas suteikia jam energiją, kuri eikvojama judant ir dirbant. Iš maisto organizmas gauna medžiagų reikalingų audinių ląstelėms atkurti. Šiems be paliovos vykstantiems procesams eikvojamų medžiagų kiekiai priklauso nuo žmogaus amžiaus, jo darbo rušies, sveikatos ir aplinkos sąlygų. Kad organizmas galėtų n...

Makrobiotinė dieta



Makrobiotika - Rytų filosofija, pagrįsta mokymu apie sveiką mitybą, gyvenimo būdą ir in bei jang energijų pusiausvyrą. Dietos kūrėjas G. Osava teigia, kad pasaulyje vyrauja dvi energijos - vyriškasis (jang) ir moteriškasis (in) pradas, o produktai irgi turi daugiau vienos arba kitos energijos. Anot jo, in produktai (aštrūs, rūgštūs ir sa...

Kodėl reikalingas vitaminas D?



Įvairių valstybių mokslininkai aktyviai tiria vitamino D poveikį žmogaus organizmui. Tyrimų rezultatai rodo, kad vitaminas D yra labai svarbus komponentas kovojant su įvairiomis ligomis, tarp jų ir vėžiniais susirgimais. Teigiama, kad pakankamas šio vitamino kiekis gali net dvigubai sumažinti riziką susirgti vėžiu. Geriausiai žmogus vitaminą D pasisavina...

Sojos - kuo jos vertingos? (2)



Soja - labiausiai paplitęs pasaulyje į pupeles panašus ankštinis augalas. Tai vienas seniausių ir geriausiai ištirtų maisto produktų. Įžymiausi pasaulio dietologai teigia, kad XXI amžiuje sojos taps vienu pagrindinių maisto produktų, kadangi nėra pasaulyje kitų tokių augalų, kurie per tris keturis mėnesius sukauptų tiek baltymų, riebalų, a...