Druska - maistas, vaistas ar nuodas?

Perskaitytas kartų: 4263Įvertinimas: 5/5 (balsavo: 1)  
Druska - maistas, vaistas ar nuodas?
© Berwis/PIXELIO

Khalil Gibran sakė: “Druskoje turi būti kažkas ypatingai šventa – ji yra mažoje ašaroje ir dideliame vandenyne”. Vanduo ir druska – tai gyvybės terpė. Druskos, kaip ir vandens, esama kiekvienoje gyvoje ląstelėje. Netgi kūdikį motinos gimdoje supantys vaisiaus vandenys yra. vystosi 1 proc. druskos tirpalas.
Kad ir kiek valgytume šviežių vaisių, daržovių, po kurio laiko nenumaldomai užsimanome ko nors sūraus. Bent kąsnelio... Nesūdytas maistas - prėskas, beskonis, o vyresnių žmonių nuomone, netgi visai nesotinantis. Susirgę kvėpavimo takų ligomis griebiamės druskos tirpalo, laiku paskalavę gerklę, neretai galime išvengti sunkesnio susirgimo, nes druska valo ir dezinfekuoja jautrią gerklės gleivinę, neleidžia ant jos kauptis gleivėms, kurios yra puiki terpė daugintis mikroorganizmams. Pavargę po visų metų įtempto darbo per atostogas stengiamės nuvykti prie jūros, kurios sūrus vanduo gaivina ir gydo. Kamuojami astmos, šiais laikais taip paplitusių alergijų vyksta į gydomuosius druskų kambarius.
 „Druska – baltoji mirtis“ – kai kada tenka išgirsti medikų nuomonę. Per didelis druskos vartojimas – viena iš aukšto kraujospūdžio ir netgi nutukimo priežasčių.. Be to, žinoma, jog 30 g druskos – mirtina dozė suaugusiam žmogui.
Taigi, kas yra druska – kasdienis gėris ar beveik nuodas?
Tai visų pirma dviejų elementų, natrio ir chloro, junginys, kurių santykis yra tiksliai 1:1. Nerafinuotoje druskoje yra apie 3 proc. įvairių mikroelementų, kurie mums taip pat labai reikalingi. Druska lengvai tirpsta vandenyje, todėl didžiausi jos kiekiai yra ištirpę jūrose ir vandenynuose. Jeigu vandenynai išdžiūtų, susidarytų milžiniški kiekiai druskos. Visas vandenynų dugnas, t. y. apie 70 proc. Žemės paviršiaus būtų padengtas 60 metrų storio sausų medžiagų sluoksniu, iš jų 47,5 metrų būtų druskos.
Dar senovėje žmonės žinojo, kad tas pats produktas vienu atveju gali būti maistas, kitu – vaistas, o dar kitu – nuodas. Tai tinka ir kalbant apie druską. Viskas priklauso nuo suvartojamo jos kiekio. O šiuo atveju mes neišvengiame klaidų. Pirmiausia – dėl to, kad esame įpratę gana stipriai sūdyti maistą. Kai kurie vyrai druskina kiekvieną patiekalą net neparagavę – stinga druskos ar ne... kadangi daugelis su amžiumi užgyvena ir didesnį kraujospūdį, to daryti nereikėtų, savo sveikatos labui verčiau pasitikėti žmonos arba restorano virėjo skoniu.
Kaip druskos vartojimą sumažinti žmogui, turinčiam sveikatos problemų ir žinančiam, kad reikia tai daryti? Kaip sužinoti, kiek jos yra maisto produktuose, kuriuos jau perkame pagamintus: duonoje, sūriuose, rūkytuose mėsos gaminiuose, konservuotuose, sūdytuose maisto produktuose ir kt.? O ką jau kalbėti apie sūrainius, traškučius ir kitus užkandžius, kuriuose yra ne tik druskos, bet ir kitų skonio stipriklių, skatinančių valgyti, kol pakelis lieka tuščias... Ant daugelio maisto produktų pakuočių parašyta, kad yra druskos, tačiau tikslus jos kiekis nenurodytas.
Tyrimai parodė, kad daugelis populiarių patiekalų užsienio šalių maitinimo įstaigose taip pat gaminami su daug druskos, kai kurie - daugiau negu dvigubai viršijantį didžiausią leistiną suaugusiojo vienos dienos normą.
Europos Komisijos nuomone, labai svarbu mažinti druskos vartojimą ir dėl to rekomenduojama ant maisto produktų pakuočių nurodyti teiginius "mažai druskos", "labai mažai druskos", "be druskos". Ši informacija labai pagelbėtų vartotojams, ribojantiems suvalgomos druskos kiekį.
O visiems, norintiems saugoti savo sveikatą, nuoširdus patarimas prisiminti saiką ir tai, kad daugelis produktų bei patiekalų jau turi tam tikrą druskos kiekį, todėl papildomai į druskinę rankos netiesti.

Šaltinis: Manoreceptai.lt

2011-08-18 11:40

Komentarų nėra.

Vardas:



Saugos kodas: Kodas
 

Kiti straipsniai

Bananai tirpdo kilogramus (2)



Japonijoje sparčiai populiarėja nauja bananų dieta. Ją reklamuoja daugelis įžymybių, o dietologai joje nemato nieko, kas galėtų pakenkti sveikatai. Dietos esmė: pusryčiams valgyti kiek tik širdis geidžia bananų, užgeriant kambario temperatūros vandeniu. Pietūs ir vakarienė - Jūsų pačių nuožiūra, tik paskutinis valgymas turi būti ne vėlesnis nei ...

Stulbinanti žaliosios arbatos nauda



Japonų mokslininkai dešimtmečius tiria žaliosios arbatos savybes ir jos įtaką žmogaus organizmui. Joje yra daugybė aktyvių medžiagų, kurios stiprina ir apsaugo mūsų organizmą. Pateikiame keletą priežasčių, kurios padės įsitikinti visokeriopa žaliosios arbatos nauda. O gal imsite ir savo rytinės kavos puodelį iškeisite į garuojančią žaliąją arbatą....

Druska - maistas, vaistas ar nuodas?



Khalil Gibran sakė: “Druskoje turi būti kažkas ypatingai šventa – ji yra mažoje ašaroje ir dideliame vandenyne”. Vanduo ir druska – tai gyvybės terpė. Druskos, kaip ir vandens, esama kiekvienoje gyvoje ląstelėje. Netgi kūdikį motinos gimdoje supantys vaisiaus vandenys yra. vystosi 1 proc. druskos tirpalas. Kad ir kiek valgytume &...

Įdaryti vaisiai ar daržovės



Laužote galvą, kokiu maistu laisvą vakarą palepinti namiškius? Siūlome vakarienei patiekti įdarytų daržovių ir vaisių. Įtiksite tiek lengvo maisto, tiek saldėsių mėgėjams. Įdaryti rinkitės sveikas subrendusias daržoves ir sultingus vaisius. Atkreipkite dėmesį, ar nesutrūkinėjusi jų odelė, - karštoje orkaitėje tokios vasaros gėrybės i&sca...

Žalingi indai: ką palikti, o ką - išmesti?



Anksčiau cinkuotų ir emaliuotų puodų, vietinės gamybos keptuvių kokybė visus tenkino. Apie kenksmingas medžiagas ir galimus apsinuodijimus niekas negalvojo. Dabar viskas pakito ir ne visi įsigyti indai yra saugūs. Panagrinėkime kokį kenksmingą poveikį sveikatai gali kelti indai. ...