Dietinis maistas

Perskaitytas kartų: 10522Įvertinimas: 2/5 (balsavo: 5)  
Dietinis maistas
© Meister/PIXELIO

Maitinimas, skirtas sustiprinti nusilpusį, liguistą organizmą ir padėti ligoniui pasveikti, vadinamas gydomuoju, arba dietiniu, maitinimu. Ištirta, kad parenkant maisto produktus, nustatant jų kiekį ir juos tinkama kulinariškai paruošiant, galima ligonį ne tik maitinti, bet ir gydyti ar bent apsaugoti jį nuo chroniško susirgimo.

Kaip įvairūs yra susirgimai, taip nevienodas yra ir gydomasis maitinimas.

Šis maišinimas skirstomas į grupes pagal susirgimų pobūdį ir vadinamas dietomis, kurioms priskiriami tinkami valgiai. Kiekviena diena žymima numeriu. Dietinį maistą skiria gydytojas, atsižvelgdamas į ligonio būklę ir ligos eigą.

Maistas organizmui kenksmingas dėl mechaninių, cheminių ir šiluminių dirgiklių bei produktų sudedamųjų dalių: baltymų, riebalų, angliavandenių.

Mechaninis skrandžio arba žarnyno dirgiklis yra ląsteliena, nesuvirškintas maistas.

Cheminiai dirgikliai yra žuvies, mėsos ir grybų ekstraktinės medžiagos, įvairūs prieskoniai, druska, rūgštys.

Šiluminio dirgiklio išvengiama, kai nevartojama nei labai šiltų, nei labai šaltų patiekalų bei gėrimų.

Mūsų puslapyje galite rasti tik keletą gydomųjų dietų, kurios dažniau reikalingos namų sąlygomis. Sanatorijose ir poilsio namuose gydomųjų dietų yra daugiau. Jomis naudojamasi pagal specialius gydytojo nurodymus.

2009-12-19 20:19

janina


Data: 2012-04-18 09:13

as ir
Svečias


Data: 2012-04-14 20:46

ka reikia valgyti, kad sulieknetum?
rosituks


Data: 2012-02-16 17:27

As uz sveika mityba ir gyvensiena
Svečias


Data: 2011-09-12 16:51

Svečias


Data: 2011-03-10 12:23

Svečias


Data: 2011-03-10 12:22

Svečias


Data: 2011-02-02 12:50

as ir
Svečias


Data: 2010-12-07 09:08

as uz dieta
Svečias


Data: 2010-11-10 20:19


Vardas:



Saugos kodas: Kodas
 

Kiti straipsniai

Šviežios morkos



Medikai tikina, esą šviežias sultingas morkas gardu griaužti, tačiau organizmas įsisavina tik dalį jose esančių medžiagų. Kas kita termiškai apdorotos su riebalais sumaišytos morkytės – jose gausu ne tik lengvai įsisavinamo vitamino A, bet ir kitų maisto medžiagų. Ką gi, teks pademonstruoti savo kulinarinius sugebėjimus! Kasdien ar ...

Gauta daugiau duomenų, kad folio rūgštis saugo nuo apsigimimų



    Naujas JAV atliktas tyrimas nustatė, kad moterims ėmus vartoti daugiau folio rūgšties, žymiai sumažėjo įgimtų stuburo patologijų ir panašių vaisiaus apsigimimų, o tai patvirtina, kad vitaminas B nėštumo laikotarpiu teikia naudos.     Nuo 1998 metų JAV reikalaujama folio rūgštimi (vitaminu B9) praturtin...

Druska - maistas, vaistas ar nuodas?



Khalil Gibran sakė: “Druskoje turi būti kažkas ypatingai šventa – ji yra mažoje ašaroje ir dideliame vandenyne”. Vanduo ir druska – tai gyvybės terpė. Druskos, kaip ir vandens, esama kiekvienoje gyvoje ląstelėje. Netgi kūdikį motinos gimdoje supantys vaisiaus vandenys yra. vystosi 1 proc. druskos tirpalas. Kad ir kiek valgytume &...

Kūčių patiekalai ir jų receptai (2)



Kūčios - bene svarbiausia metų šventė. Bene sunkiausia ji - šeimininkėms, nes ant tradicinio Kūčių stalo privalu padėti 12 patiekalų, todėl vakarienei ruošiamasi visą dieną, o pirmieji pasiruošimo darbai pradedami ir dar anksčiau. Pagal tradicijas Kūčios yra paskutinioji Advento diena, todėl negalima valgyti gyvulinės kilmės produktų, kaip mėsa ar pien...

Dieta pagal kraujo grupes



Anot šios dietos kūrėjo dr. P. D. Adamo, skirtingų kraujo grupių atstovai nevienodai toleruoja tam tikrus maisto produktus. Valgant netinkamus, organizmas juos sunkiau virškina, prasčiau pasisavina, todėl tunkama. šios mitybos teorijos esmė ta, kad skirtingų kraujo grupių žmonės turi teikti pirmenybę tam tikriems produktams, kuriuos organizmas g...