Dietinis maistas

Perskaitytas kartų: 10662Įvertinimas: 2/5 (balsavo: 5)  
Dietinis maistas
© Meister/PIXELIO

Maitinimas, skirtas sustiprinti nusilpusį, liguistą organizmą ir padėti ligoniui pasveikti, vadinamas gydomuoju, arba dietiniu, maitinimu. Ištirta, kad parenkant maisto produktus, nustatant jų kiekį ir juos tinkama kulinariškai paruošiant, galima ligonį ne tik maitinti, bet ir gydyti ar bent apsaugoti jį nuo chroniško susirgimo.

Kaip įvairūs yra susirgimai, taip nevienodas yra ir gydomasis maitinimas.

Šis maišinimas skirstomas į grupes pagal susirgimų pobūdį ir vadinamas dietomis, kurioms priskiriami tinkami valgiai. Kiekviena diena žymima numeriu. Dietinį maistą skiria gydytojas, atsižvelgdamas į ligonio būklę ir ligos eigą.

Maistas organizmui kenksmingas dėl mechaninių, cheminių ir šiluminių dirgiklių bei produktų sudedamųjų dalių: baltymų, riebalų, angliavandenių.

Mechaninis skrandžio arba žarnyno dirgiklis yra ląsteliena, nesuvirškintas maistas.

Cheminiai dirgikliai yra žuvies, mėsos ir grybų ekstraktinės medžiagos, įvairūs prieskoniai, druska, rūgštys.

Šiluminio dirgiklio išvengiama, kai nevartojama nei labai šiltų, nei labai šaltų patiekalų bei gėrimų.

Mūsų puslapyje galite rasti tik keletą gydomųjų dietų, kurios dažniau reikalingos namų sąlygomis. Sanatorijose ir poilsio namuose gydomųjų dietų yra daugiau. Jomis naudojamasi pagal specialius gydytojo nurodymus.

2009-12-19 20:19

janina


Data: 2012-04-18 09:13

as ir
Svečias


Data: 2012-04-14 20:46

ka reikia valgyti, kad sulieknetum?
rosituks


Data: 2012-02-16 17:27

As uz sveika mityba ir gyvensiena
Svečias


Data: 2011-09-12 16:51

Svečias


Data: 2011-03-10 12:23

Svečias


Data: 2011-03-10 12:22

Svečias


Data: 2011-02-02 12:50

as ir
Svečias


Data: 2010-12-07 09:08

as uz dieta
Svečias


Data: 2010-11-10 20:19


Vardas:



Saugos kodas: Kodas
 

Kiti straipsniai

Kodėl reikalingas vitaminas D?



Įvairių valstybių mokslininkai aktyviai tiria vitamino D poveikį žmogaus organizmui. Tyrimų rezultatai rodo, kad vitaminas D yra labai svarbus komponentas kovojant su įvairiomis ligomis, tarp jų ir vėžiniais susirgimais. Teigiama, kad pakankamas šio vitamino kiekis gali net dvigubai sumažinti riziką susirgti vėžiu. Geriausiai žmogus vitaminą D pasisavina...

5 pavasarinių salotų paslaptys (3)



Dietologai pataria, kaip pasigaminti salotas, kurios padėtų kovoti su pavasariniu vitaminų trūkumu. 1. Kuo daugiau spalvų Kuo daugiau jūsų lėkštėje spalvų, tuo daugiau jose vitaminų ir sveikatai reikalingų medžiagų. Žalia spalva reiškia, kad daržovėse gausu chlorofilų, stimuliuojančių imuninę sistemą bei keliančių bendrą organizmo tonus...

Pieno ir grietinėlės gėrimai



Namie įvairūs gėrimai gaminami su pienu - labai maistingu ir lengvai virškinamu produktu. Į pieno sudėtį įeina visos organizmui būtinos maisto medžiagos. Jame yra baltymų, riebalų, angliavandenių (pieno cukraus, arba laktozės) ir mineralinių druskų. Be to, piene, ypač vasarą, yra beveik visų žinomų vitaminų, labai vertingų mineralinių medžiagų (kalcio,...

Apie Grybus (3)



Grybai yra vertingas maisto produktas. Nors ir nedidelis jų kiekis, pridėtas prie kitų valgių, pagerina skonį. Juose yra ekstraktyviųjų medžiagų, kurios grybams suteikia malonų skonį bei aromatą ir kurios pereina į sultinį, todėl jie tinka tiek sriuboms, tiek ir padažams gaminti. Be ekstraktyviųjų medžiagų, grybai turi mineralinių medžiagų ir vitaminų....

Stulbinanti žaliosios arbatos nauda



Japonų mokslininkai dešimtmečius tiria žaliosios arbatos savybes ir jos įtaką žmogaus organizmui. Joje yra daugybė aktyvių medžiagų, kurios stiprina ir apsaugo mūsų organizmą. Pateikiame keletą priežasčių, kurios padės įsitikinti visokeriopa žaliosios arbatos nauda. O gal imsite ir savo rytinės kavos puodelį iškeisite į garuojančią žaliąją arbatą....