Dietinis maistas

Perskaitytas kartų: 8137Įvertinimas: 2/5 (balsavo: 5)  
Dietinis maistas
© Meister/PIXELIO

Maitinimas, skirtas sustiprinti nusilpusį, liguistą organizmą ir padėti ligoniui pasveikti, vadinamas gydomuoju, arba dietiniu, maitinimu. Ištirta, kad parenkant maisto produktus, nustatant jų kiekį ir juos tinkama kulinariškai paruošiant, galima ligonį ne tik maitinti, bet ir gydyti ar bent apsaugoti jį nuo chroniško susirgimo.

Kaip įvairūs yra susirgimai, taip nevienodas yra ir gydomasis maitinimas.

Šis maišinimas skirstomas į grupes pagal susirgimų pobūdį ir vadinamas dietomis, kurioms priskiriami tinkami valgiai. Kiekviena diena žymima numeriu. Dietinį maistą skiria gydytojas, atsižvelgdamas į ligonio būklę ir ligos eigą.

Maistas organizmui kenksmingas dėl mechaninių, cheminių ir šiluminių dirgiklių bei produktų sudedamųjų dalių: baltymų, riebalų, angliavandenių.

Mechaninis skrandžio arba žarnyno dirgiklis yra ląsteliena, nesuvirškintas maistas.

Cheminiai dirgikliai yra žuvies, mėsos ir grybų ekstraktinės medžiagos, įvairūs prieskoniai, druska, rūgštys.

Šiluminio dirgiklio išvengiama, kai nevartojama nei labai šiltų, nei labai šaltų patiekalų bei gėrimų.

Mūsų puslapyje galite rasti tik keletą gydomųjų dietų, kurios dažniau reikalingos namų sąlygomis. Sanatorijose ir poilsio namuose gydomųjų dietų yra daugiau. Jomis naudojamasi pagal specialius gydytojo nurodymus.

2009-12-19 20:19

janina


Data: 2012-04-18 09:13

as ir
Svečias


Data: 2012-04-14 20:46

ka reikia valgyti, kad sulieknetum?
rosituks


Data: 2012-02-16 17:27

As uz sveika mityba ir gyvensiena
Svečias


Data: 2011-09-12 16:51

Svečias


Data: 2011-03-10 12:23

Svečias


Data: 2011-03-10 12:22

Svečias


Data: 2011-02-02 12:50

as ir
Svečias


Data: 2010-12-07 09:08

as uz dieta
Svečias


Data: 2010-11-10 20:19


Vardas:



Saugos kodas: Kodas
 

Kiti straipsniai

Trijų dienų dieta



Dietologai pasakytų, kad geriausia dieta - nepersivalgyti. Bet jei jau neatsilaikėte prieš pilnas lėkštes skanėstų, po švenčių pabandykite laikytis trijų dienų dietos. Atsikratysite 3-4 kilogramų, išvalysite organizmą, sumažinsite cholesterolio kiekį kraujyje ir pajusite energijos antplūdį. Valgiaraštis Pirma diena - Prie&scar...

Kūčių patiekalai ir jų receptai (2)



Kūčios - bene svarbiausia metų šventė. Bene sunkiausia ji - šeimininkėms, nes ant tradicinio Kūčių stalo privalu padėti 12 patiekalų, todėl vakarienei ruošiamasi visą dieną, o pirmieji pasiruošimo darbai pradedami ir dar anksčiau. Pagal tradicijas Kūčios yra paskutinioji Advento diena, todėl negalima valgyti gyvulinės kilmės produktų, kaip mėsa ar pien...

Žiediniai kopūstai



Žiediniai kopūstai yra labai vertinga, mažai ląstelienos turinti, lengvai virškinama daržovė. Žiedynuose (galvutėse) yra gana daug baltymų, riebalų, beazotinių ekstrakcinių medžiagų, taip pat cukraus, vitaminų C, B1, B2, karotino. Iš mineralinių medžiagų vyrauja kalis, kalcis, geležis. Žiediniuose kopūstuose esantis mineralinių medžiagų derinys stiprin...

Prieštaringieji angliavandeniai



Tarp visų maistinių medžiagų angliavandeniai vertinami prieštaringiausiai. Iš vienos pusės jie tarsi pagrindinis organizmo energijos šaltinis, iš kitos - viena priežasčių, kodėl priaugame svorio. Vadinamieji paprastieji angliavandeniai iš tiesų turi įtakos antsvorio atsiradimui, o štai sudėtiniai, “ilgai grojantieji&r...

Kodėl reikalingas vitaminas D?



Įvairių valstybių mokslininkai aktyviai tiria vitamino D poveikį žmogaus organizmui. Tyrimų rezultatai rodo, kad vitaminas D yra labai svarbus komponentas kovojant su įvairiomis ligomis, tarp jų ir vėžiniais susirgimais. Teigiama, kad pakankamas šio vitamino kiekis gali net dvigubai sumažinti riziką susirgti vėžiu. Geriausiai žmogus vitaminą D pasisavina...