Dietinis maistas

Perskaitytas kartų: 10453Įvertinimas: 2/5 (balsavo: 5)  
Dietinis maistas
© Meister/PIXELIO

Maitinimas, skirtas sustiprinti nusilpusį, liguistą organizmą ir padėti ligoniui pasveikti, vadinamas gydomuoju, arba dietiniu, maitinimu. Ištirta, kad parenkant maisto produktus, nustatant jų kiekį ir juos tinkama kulinariškai paruošiant, galima ligonį ne tik maitinti, bet ir gydyti ar bent apsaugoti jį nuo chroniško susirgimo.

Kaip įvairūs yra susirgimai, taip nevienodas yra ir gydomasis maitinimas.

Šis maišinimas skirstomas į grupes pagal susirgimų pobūdį ir vadinamas dietomis, kurioms priskiriami tinkami valgiai. Kiekviena diena žymima numeriu. Dietinį maistą skiria gydytojas, atsižvelgdamas į ligonio būklę ir ligos eigą.

Maistas organizmui kenksmingas dėl mechaninių, cheminių ir šiluminių dirgiklių bei produktų sudedamųjų dalių: baltymų, riebalų, angliavandenių.

Mechaninis skrandžio arba žarnyno dirgiklis yra ląsteliena, nesuvirškintas maistas.

Cheminiai dirgikliai yra žuvies, mėsos ir grybų ekstraktinės medžiagos, įvairūs prieskoniai, druska, rūgštys.

Šiluminio dirgiklio išvengiama, kai nevartojama nei labai šiltų, nei labai šaltų patiekalų bei gėrimų.

Mūsų puslapyje galite rasti tik keletą gydomųjų dietų, kurios dažniau reikalingos namų sąlygomis. Sanatorijose ir poilsio namuose gydomųjų dietų yra daugiau. Jomis naudojamasi pagal specialius gydytojo nurodymus.

2009-12-19 20:19

janina


Data: 2012-04-18 09:13

as ir
Svečias


Data: 2012-04-14 20:46

ka reikia valgyti, kad sulieknetum?
rosituks


Data: 2012-02-16 17:27

As uz sveika mityba ir gyvensiena
Svečias


Data: 2011-09-12 16:51

Svečias


Data: 2011-03-10 12:23

Svečias


Data: 2011-03-10 12:22

Svečias


Data: 2011-02-02 12:50

as ir
Svečias


Data: 2010-12-07 09:08

as uz dieta
Svečias


Data: 2010-11-10 20:19


Vardas:



Saugos kodas: Kodas
 

Kiti straipsniai

Grybų sezonui artėjant



Ruduo – ne tik vestuvių, bet ir grybų metas, kai netgi „užkietėję“ miestiečiai iš tamsių sandėliukų traukia pintines ir traukia į miškus ar bent jau į turgų, kur prekystaliai nukrauti ne tik voveraitėmis, raudonikiais ar „kiškio baravykais“, bet ir dzūkų vadinamais „cikriniais“ (tikraisiais) baravyka...

Kokiame puode virti uogienę



Kad ir kiek parduotuvių lentynose būtų pristatyta džemų ar uogienių, nemaža dalis šeimininkių jas verda namuose. Pasirodo, uogienės skonis priklauso ne tik nuo recepto subtilybių, bet ir nuo to, kokiame puode ji verdama. Mūsų močiutės uogienes virdavo variniuose induose. Tuomet manyta, kad būtent juose virta uogienė yra skaniausia. Tačiau dabar situa...

Kaip marginti velykinius kiaušinius? (4)



Spalvingiausia, ryškiausia ir margiausia metų šventė – Šv. Velykos - jau visai čia pat. Tai kilnojama šventė, švenčiama pirmąjį mėnulio pilnaties sekmadienį po pavasario lygiadienio. Ji turi gilias tradicijas. Velykų pavadinimas kilęs iš žodžio „vėlės“, mat mūsų protėviai šiuo metu aplankydavo...

Mineralinis vanduo



Rimti ekspertai teigia, kad dvidešimt pirmas amžius gali būti rimtų tarptautinių konfliktų ne vien dėl energetinių (naftos), bet ir dėl švaraus geriamo vandens išteklių, amžiumi. Europoje Lietuva ir Danija yra vienintelės valstybės, kurios turi retą gamtos dovaną: visi jų gyventojai turi galimybę vartoti pakankamai švarų, gerai apsaugotą nuo taršos ir pri...

Mėsos patiekalų gausa - didesnis svoris



Valgant mažiau mėsos, galima lengviau išlaikyti optimalų kūno svorį, teigia mokslininkai. Europoje ištyrus beveik 400 tūkstančių suaugusiųjų nustatyta, kad mėsos valgymas siejamas su svorio didėjimu, net jei žmonės suvartoja vienodą kiekį kalorijų. Stipriausia ryšys nustatytas tiems, kas vartojo perdirbtą mėsą kaip dešros ir ...