Dietinis maistas

Perskaitytas kartų: 9423Įvertinimas: 2/5 (balsavo: 5)  
Dietinis maistas
© Meister/PIXELIO

Maitinimas, skirtas sustiprinti nusilpusį, liguistą organizmą ir padėti ligoniui pasveikti, vadinamas gydomuoju, arba dietiniu, maitinimu. Ištirta, kad parenkant maisto produktus, nustatant jų kiekį ir juos tinkama kulinariškai paruošiant, galima ligonį ne tik maitinti, bet ir gydyti ar bent apsaugoti jį nuo chroniško susirgimo.

Kaip įvairūs yra susirgimai, taip nevienodas yra ir gydomasis maitinimas.

Šis maišinimas skirstomas į grupes pagal susirgimų pobūdį ir vadinamas dietomis, kurioms priskiriami tinkami valgiai. Kiekviena diena žymima numeriu. Dietinį maistą skiria gydytojas, atsižvelgdamas į ligonio būklę ir ligos eigą.

Maistas organizmui kenksmingas dėl mechaninių, cheminių ir šiluminių dirgiklių bei produktų sudedamųjų dalių: baltymų, riebalų, angliavandenių.

Mechaninis skrandžio arba žarnyno dirgiklis yra ląsteliena, nesuvirškintas maistas.

Cheminiai dirgikliai yra žuvies, mėsos ir grybų ekstraktinės medžiagos, įvairūs prieskoniai, druska, rūgštys.

Šiluminio dirgiklio išvengiama, kai nevartojama nei labai šiltų, nei labai šaltų patiekalų bei gėrimų.

Mūsų puslapyje galite rasti tik keletą gydomųjų dietų, kurios dažniau reikalingos namų sąlygomis. Sanatorijose ir poilsio namuose gydomųjų dietų yra daugiau. Jomis naudojamasi pagal specialius gydytojo nurodymus.

2009-12-19 20:19

janina


Data: 2012-04-18 09:13

as ir
Svečias


Data: 2012-04-14 20:46

ka reikia valgyti, kad sulieknetum?
rosituks


Data: 2012-02-16 17:27

As uz sveika mityba ir gyvensiena
Svečias


Data: 2011-09-12 16:51

Svečias


Data: 2011-03-10 12:23

Svečias


Data: 2011-03-10 12:22

Svečias


Data: 2011-02-02 12:50

as ir
Svečias


Data: 2010-12-07 09:08

as uz dieta
Svečias


Data: 2010-11-10 20:19


Vardas:



Saugos kodas: Kodas
 

Kiti straipsniai

Holivudo (angliavandenių) dieta



Šioje dietoje nėra baltymų, vyrauja angliavandeniai. Draudžiama valgyti mėsą, sūrį, pieno produktus, kiaušinius, žuvį. Iš angliavandenių siūlomi grūdai, rupi duona, bulvės ir kitos daržovės (išskyrus ankštines), vaisiai. Maistą geriausiai gaminti garuose, troškinti, virti arba valgyti termiškai neapdorotą. Per di...

Kokį vandenį gerti?



Nuolat girdime specialistų patarimus gerti kuo daugiau vandens, nes šis gyvybės šaltinis turi įtakos mūsų savijautai, nuotaikai, sveikatai ir grožiui. Mitybos specialistai tvirtina, kad vandens reikia suvartoti ne mažiau kaip 2 litrus per parą, ir pabrėžia, jog vanduo turi būti kokybiškas. Kaip tinkamai pasirinkti vandenį? Sąvokų labirintuos...

Kopūstų rojus



Gūžinių šeimos daržovės gali būti labai naudingos mūsų sveikatai. Baltagūžiai Pagal vitamino C kiekį šie kopūstai tik šiek tiek nusileidžia citrinoms. Juose gausu teigiamai nervų sistemą veikiančių B grupės vitaminų, vitamino PP, taip pat naudingosios medžiagos cholino, kuris gerina atmintį, stabdo plaukų slinkimą, saugo kepeni...

Maistas – sveikatos ir energijos šaltinis



Kiekvienas gyvas organizmas minta. Maistas suteikia jam energiją, kuri eikvojama judant ir dirbant. Iš maisto organizmas gauna medžiagų reikalingų audinių ląstelėms atkurti. Šiems be paliovos vykstantiems procesams eikvojamų medžiagų kiekiai priklauso nuo žmogaus amžiaus, jo darbo rušies, sveikatos ir aplinkos sąlygų. Kad organizmas galėtų n...

Daržovės



Daržovės turi didelę reikšmę žmogaus mityboje, nes jos yra pagrindinių vitaminų, angliavandenių, organinių rūgščių ir mineralinių medžiagų šaltinis. Daržovės, kaip sultingas, šviežias ir gaivinantis maistas, didina apetitą ir tiekia organizmui reikalingą celiuliozę, kuri gerina žarnų darbą. Kiekviena daržovių rūšis p...