Dietinis maistas

Perskaitytas kartų: 8389Įvertinimas: 2/5 (balsavo: 5)  
Dietinis maistas
© Meister/PIXELIO

Maitinimas, skirtas sustiprinti nusilpusį, liguistą organizmą ir padėti ligoniui pasveikti, vadinamas gydomuoju, arba dietiniu, maitinimu. Ištirta, kad parenkant maisto produktus, nustatant jų kiekį ir juos tinkama kulinariškai paruošiant, galima ligonį ne tik maitinti, bet ir gydyti ar bent apsaugoti jį nuo chroniško susirgimo.

Kaip įvairūs yra susirgimai, taip nevienodas yra ir gydomasis maitinimas.

Šis maišinimas skirstomas į grupes pagal susirgimų pobūdį ir vadinamas dietomis, kurioms priskiriami tinkami valgiai. Kiekviena diena žymima numeriu. Dietinį maistą skiria gydytojas, atsižvelgdamas į ligonio būklę ir ligos eigą.

Maistas organizmui kenksmingas dėl mechaninių, cheminių ir šiluminių dirgiklių bei produktų sudedamųjų dalių: baltymų, riebalų, angliavandenių.

Mechaninis skrandžio arba žarnyno dirgiklis yra ląsteliena, nesuvirškintas maistas.

Cheminiai dirgikliai yra žuvies, mėsos ir grybų ekstraktinės medžiagos, įvairūs prieskoniai, druska, rūgštys.

Šiluminio dirgiklio išvengiama, kai nevartojama nei labai šiltų, nei labai šaltų patiekalų bei gėrimų.

Mūsų puslapyje galite rasti tik keletą gydomųjų dietų, kurios dažniau reikalingos namų sąlygomis. Sanatorijose ir poilsio namuose gydomųjų dietų yra daugiau. Jomis naudojamasi pagal specialius gydytojo nurodymus.

2009-12-19 20:19

janina


Data: 2012-04-18 09:13

as ir
Svečias


Data: 2012-04-14 20:46

ka reikia valgyti, kad sulieknetum?
rosituks


Data: 2012-02-16 17:27

As uz sveika mityba ir gyvensiena
Svečias


Data: 2011-09-12 16:51

Svečias


Data: 2011-03-10 12:23

Svečias


Data: 2011-03-10 12:22

Svečias


Data: 2011-02-02 12:50

as ir
Svečias


Data: 2010-12-07 09:08

as uz dieta
Svečias


Data: 2010-11-10 20:19


Vardas:



Saugos kodas: Kodas
 

Kiti straipsniai

Žalingi indai: ką palikti, o ką - išmesti?



Anksčiau cinkuotų ir emaliuotų puodų, vietinės gamybos keptuvių kokybė visus tenkino. Apie kenksmingas medžiagas ir galimus apsinuodijimus niekas negalvojo. Dabar viskas pakito ir ne visi įsigyti indai yra saugūs. Panagrinėkime kokį kenksmingą poveikį sveikatai gali kelti indai. ...

Prieštaringieji angliavandeniai



Tarp visų maistinių medžiagų angliavandeniai vertinami prieštaringiausiai. Iš vienos pusės jie tarsi pagrindinis organizmo energijos šaltinis, iš kitos - viena priežasčių, kodėl priaugame svorio. Vadinamieji paprastieji angliavandeniai iš tiesų turi įtakos antsvorio atsiradimui, o štai sudėtiniai, “ilgai grojantieji&r...

Mėsos patiekalų gausa - didesnis svoris



Valgant mažiau mėsos, galima lengviau išlaikyti optimalų kūno svorį, teigia mokslininkai. Europoje ištyrus beveik 400 tūkstančių suaugusiųjų nustatyta, kad mėsos valgymas siejamas su svorio didėjimu, net jei žmonės suvartoja vienodą kiekį kalorijų. Stipriausia ryšys nustatytas tiems, kas vartojo perdirbtą mėsą kaip dešros ir ...

Pavojingiau nei “čipsai”



Net ir pats naudingiausias maistas gali būti pavojingesnis skrandžiui nei bulvių traškučiai ar dešrainiai su sūrainiais. Amerikiečių specialistai sudarė produktų, kurių galima aptikti kone kiekvienos šeimos šaldytuve, ir kuriais per pastaruosius 20 metų buvo apsinuodijama dažniausiai, sąrašą. Juodosios alyvuogės Nemaža dalis...

Kretiečiai – sveiki žmonės



Kaip tvirtina Pasaulinė sveikatos organizija, Kretos gyventojai – vieni iš sveikiausių žmonių pasaulyje, nes beveik neserga širdies ir kraujagyslių ligomis. Tas faktas stebina dėl to, kad graikai tikrai daug rūko. Tad kas vis dėlto lemia puikią sveikatą ir ilgaamžiškumą? Neabejotinai daug įtakos turi jų tradicinė virtuvė – jie vartoja geros kokyb...