Dietinis maistas

Perskaitytas kartų: 7877Įvertinimas: 2/5 (balsavo: 5)  
Dietinis maistas
© Meister/PIXELIO

Maitinimas, skirtas sustiprinti nusilpusį, liguistą organizmą ir padėti ligoniui pasveikti, vadinamas gydomuoju, arba dietiniu, maitinimu. Ištirta, kad parenkant maisto produktus, nustatant jų kiekį ir juos tinkama kulinariškai paruošiant, galima ligonį ne tik maitinti, bet ir gydyti ar bent apsaugoti jį nuo chroniško susirgimo.

Kaip įvairūs yra susirgimai, taip nevienodas yra ir gydomasis maitinimas.

Šis maišinimas skirstomas į grupes pagal susirgimų pobūdį ir vadinamas dietomis, kurioms priskiriami tinkami valgiai. Kiekviena diena žymima numeriu. Dietinį maistą skiria gydytojas, atsižvelgdamas į ligonio būklę ir ligos eigą.

Maistas organizmui kenksmingas dėl mechaninių, cheminių ir šiluminių dirgiklių bei produktų sudedamųjų dalių: baltymų, riebalų, angliavandenių.

Mechaninis skrandžio arba žarnyno dirgiklis yra ląsteliena, nesuvirškintas maistas.

Cheminiai dirgikliai yra žuvies, mėsos ir grybų ekstraktinės medžiagos, įvairūs prieskoniai, druska, rūgštys.

Šiluminio dirgiklio išvengiama, kai nevartojama nei labai šiltų, nei labai šaltų patiekalų bei gėrimų.

Mūsų puslapyje galite rasti tik keletą gydomųjų dietų, kurios dažniau reikalingos namų sąlygomis. Sanatorijose ir poilsio namuose gydomųjų dietų yra daugiau. Jomis naudojamasi pagal specialius gydytojo nurodymus.

2009-12-19 20:19

janina


Data: 2012-04-18 09:13

as ir
Svečias


Data: 2012-04-14 20:46

ka reikia valgyti, kad sulieknetum?
rosituks


Data: 2012-02-16 17:27

As uz sveika mityba ir gyvensiena
Svečias


Data: 2011-09-12 16:51

Svečias


Data: 2011-03-10 12:23

Svečias


Data: 2011-03-10 12:22

Svečias


Data: 2011-02-02 12:50

as ir
Svečias


Data: 2010-12-07 09:08

as uz dieta
Svečias


Data: 2010-11-10 20:19


Vardas:



Saugos kodas: Kodas
 

Kiti straipsniai

Daržovės



Daržovės turi didelę reikšmę žmogaus mityboje, nes jos yra pagrindinių vitaminų, angliavandenių, organinių rūgščių ir mineralinių medžiagų šaltinis. Daržovės, kaip sultingas, šviežias ir gaivinantis maistas, didina apetitą ir tiekia organizmui reikalingą celiuliozę, kuri gerina žarnų darbą. Kiekviena daržovių rūšis p...

Tradicinė lietuviška virtuvė



Ko labiausiai pasigendame ilgiau pasisvečiavę užsienyje? Daugelis pasakytų, jog pirmiausia – artimų žmonių, o iškart po to – tradicinio lietuviško maisto. Pirmiausia – kvapnios juodos ruginės duonos. Nesvarbu, kokiais skanėstais lepintų kitos šalys, lietuviška duona – nepakeičiama. Netgi nuolat dietų besilaikanč...

Blynų istorija



Blynų istorija siekia žilą senovę: sakoma, kad prie šio gardėsio žmones įpratino dar biblinis karalius Dovydas, švenčių proga vaišindavęs jais visus miestelėnus ir keliauninkus. Nuo tų laikų žmonės pamėgę blynus jų tikrai neužmiršo. Kokių tik receptų prigalvoja šio patiekalo mėgėjai pačiuose įvairiausiuose pasaulio kampeliuose! Tarkim, vokiečiai ...

Obuolių dieta (3)



Rudenį didėja apetitas, be to, organizmas linkęs kaupti maisto atsargas, tad labai greitai galima priaugti svorio. Kad taip neatsitiktų, išmėginkite obuolių dietą. Obuoliuose yra energijos teikiančios ir įtampą slopinančios fruktozės bei gliukozės, o tai gelbsti nuo rudens slogučio. Nokdami saulėje, šie vaisiai sukaupia daug mineralinių medžiagų...

Paukštienos mitybinė vertė



Vargu ar Lietuvoje surastum žmogų, neragavusį vištos šlaunelės, viščiuko sparnelio ar krūtinėlės. Tai gero skonio, švelnios konsistencijos produktas, tinkantis ne tik dietinei mitybai, svečių stalui, bet ir kasdienei mitybai. Daugelio tautų nacionalinių patiekalų asortimente yra patiekalų iš paukštienos. Paukštienos mėsa yra švelni, joje daug baltymų, ek...