Dietinis maistas

Perskaitytas kartų: 10597Įvertinimas: 2/5 (balsavo: 5)  
Dietinis maistas
© Meister/PIXELIO

Maitinimas, skirtas sustiprinti nusilpusį, liguistą organizmą ir padėti ligoniui pasveikti, vadinamas gydomuoju, arba dietiniu, maitinimu. Ištirta, kad parenkant maisto produktus, nustatant jų kiekį ir juos tinkama kulinariškai paruošiant, galima ligonį ne tik maitinti, bet ir gydyti ar bent apsaugoti jį nuo chroniško susirgimo.

Kaip įvairūs yra susirgimai, taip nevienodas yra ir gydomasis maitinimas.

Šis maišinimas skirstomas į grupes pagal susirgimų pobūdį ir vadinamas dietomis, kurioms priskiriami tinkami valgiai. Kiekviena diena žymima numeriu. Dietinį maistą skiria gydytojas, atsižvelgdamas į ligonio būklę ir ligos eigą.

Maistas organizmui kenksmingas dėl mechaninių, cheminių ir šiluminių dirgiklių bei produktų sudedamųjų dalių: baltymų, riebalų, angliavandenių.

Mechaninis skrandžio arba žarnyno dirgiklis yra ląsteliena, nesuvirškintas maistas.

Cheminiai dirgikliai yra žuvies, mėsos ir grybų ekstraktinės medžiagos, įvairūs prieskoniai, druska, rūgštys.

Šiluminio dirgiklio išvengiama, kai nevartojama nei labai šiltų, nei labai šaltų patiekalų bei gėrimų.

Mūsų puslapyje galite rasti tik keletą gydomųjų dietų, kurios dažniau reikalingos namų sąlygomis. Sanatorijose ir poilsio namuose gydomųjų dietų yra daugiau. Jomis naudojamasi pagal specialius gydytojo nurodymus.

2009-12-19 20:19

janina


Data: 2012-04-18 09:13

as ir
Svečias


Data: 2012-04-14 20:46

ka reikia valgyti, kad sulieknetum?
rosituks


Data: 2012-02-16 17:27

As uz sveika mityba ir gyvensiena
Svečias


Data: 2011-09-12 16:51

Svečias


Data: 2011-03-10 12:23

Svečias


Data: 2011-03-10 12:22

Svečias


Data: 2011-02-02 12:50

as ir
Svečias


Data: 2010-12-07 09:08

as uz dieta
Svečias


Data: 2010-11-10 20:19


Vardas:



Saugos kodas: Kodas
 

Kiti straipsniai

Paukštienos mitybinė vertė



Vargu ar Lietuvoje surastum žmogų, neragavusį vištos šlaunelės, viščiuko sparnelio ar krūtinėlės. Tai gero skonio, švelnios konsistencijos produktas, tinkantis ne tik dietinei mitybai, svečių stalui, bet ir kasdienei mitybai. Daugelio tautų nacionalinių patiekalų asortimente yra patiekalų iš paukštienos. Paukštienos mėsa yra švelni, joje daug baltymų, ek...

Laikas valgyti apelsinus



Šaltais metų laikais apelsinai suteikia saulėtos bei saldžios nuotaikos. Kas viduje? Ypatingai didelę svarbą turi vitaminas C esantis šiame vaisiuje: suvalgę 2-3 apelsinus gausite visą vitamino C dienos normą. Patarimas tiems, kurie spaudžia apelsinų sultys: įpilkite į ką tik išspaustas sultis vieną šaukštelį daigintų kvieč...

Prieštaringieji angliavandeniai



Tarp visų maistinių medžiagų angliavandeniai vertinami prieštaringiausiai. Iš vienos pusės jie tarsi pagrindinis organizmo energijos šaltinis, iš kitos - viena priežasčių, kodėl priaugame svorio. Vadinamieji paprastieji angliavandeniai iš tiesų turi įtakos antsvorio atsiradimui, o štai sudėtiniai, “ilgai grojantieji&r...

Kokiame puode virti uogienę



Kad ir kiek parduotuvių lentynose būtų pristatyta džemų ar uogienių, nemaža dalis šeimininkių jas verda namuose. Pasirodo, uogienės skonis priklauso ne tik nuo recepto subtilybių, bet ir nuo to, kokiame puode ji verdama. Mūsų močiutės uogienes virdavo variniuose induose. Tuomet manyta, kad būtent juose virta uogienė yra skaniausia. Tačiau dabar situa...

Kaip marginti velykinius kiaušinius? (4)



Spalvingiausia, ryškiausia ir margiausia metų šventė – Šv. Velykos - jau visai čia pat. Tai kilnojama šventė, švenčiama pirmąjį mėnulio pilnaties sekmadienį po pavasario lygiadienio. Ji turi gilias tradicijas. Velykų pavadinimas kilęs iš žodžio „vėlės“, mat mūsų protėviai šiuo metu aplankydavo...