Dietinis maistas

Perskaitytas kartų: 8228Įvertinimas: 2/5 (balsavo: 5)  
Dietinis maistas
© Meister/PIXELIO

Maitinimas, skirtas sustiprinti nusilpusį, liguistą organizmą ir padėti ligoniui pasveikti, vadinamas gydomuoju, arba dietiniu, maitinimu. Ištirta, kad parenkant maisto produktus, nustatant jų kiekį ir juos tinkama kulinariškai paruošiant, galima ligonį ne tik maitinti, bet ir gydyti ar bent apsaugoti jį nuo chroniško susirgimo.

Kaip įvairūs yra susirgimai, taip nevienodas yra ir gydomasis maitinimas.

Šis maišinimas skirstomas į grupes pagal susirgimų pobūdį ir vadinamas dietomis, kurioms priskiriami tinkami valgiai. Kiekviena diena žymima numeriu. Dietinį maistą skiria gydytojas, atsižvelgdamas į ligonio būklę ir ligos eigą.

Maistas organizmui kenksmingas dėl mechaninių, cheminių ir šiluminių dirgiklių bei produktų sudedamųjų dalių: baltymų, riebalų, angliavandenių.

Mechaninis skrandžio arba žarnyno dirgiklis yra ląsteliena, nesuvirškintas maistas.

Cheminiai dirgikliai yra žuvies, mėsos ir grybų ekstraktinės medžiagos, įvairūs prieskoniai, druska, rūgštys.

Šiluminio dirgiklio išvengiama, kai nevartojama nei labai šiltų, nei labai šaltų patiekalų bei gėrimų.

Mūsų puslapyje galite rasti tik keletą gydomųjų dietų, kurios dažniau reikalingos namų sąlygomis. Sanatorijose ir poilsio namuose gydomųjų dietų yra daugiau. Jomis naudojamasi pagal specialius gydytojo nurodymus.

2009-12-19 20:19

janina


Data: 2012-04-18 09:13

as ir
Svečias


Data: 2012-04-14 20:46

ka reikia valgyti, kad sulieknetum?
rosituks


Data: 2012-02-16 17:27

As uz sveika mityba ir gyvensiena
Svečias


Data: 2011-09-12 16:51

Svečias


Data: 2011-03-10 12:23

Svečias


Data: 2011-03-10 12:22

Svečias


Data: 2011-02-02 12:50

as ir
Svečias


Data: 2010-12-07 09:08

as uz dieta
Svečias


Data: 2010-11-10 20:19


Vardas:



Saugos kodas: Kodas
 

Kiti straipsniai

Laikas valgyti apelsinus



Šaltais metų laikais apelsinai suteikia saulėtos bei saldžios nuotaikos. Kas viduje? Ypatingai didelę svarbą turi vitaminas C esantis šiame vaisiuje: suvalgę 2-3 apelsinus gausite visą vitamino C dienos normą. Patarimas tiems, kurie spaudžia apelsinų sultys: įpilkite į ką tik išspaustas sultis vieną šaukštelį daigintų kvieč...

Trejos devynerios



Daugelis, išgirdę pavadinimą "Trejos devynerios", pagalvoja apie parduotuvę, kur galima nusipirkti trauktinės "Trejos devynerios" ir tik nedaugelis (ypatingai vyresnio amžiaus žmonės) prisimena ir žino, kad tikrų gydančių "Trejų devynerių" reikia ieškoti ne kur kitur, o mūsų vaistinėse. Apie ką byloja mūsų tėvų be...

Šviežios morkos



Medikai tikina, esą šviežias sultingas morkas gardu griaužti, tačiau organizmas įsisavina tik dalį jose esančių medžiagų. Kas kita termiškai apdorotos su riebalais sumaišytos morkytės – jose gausu ne tik lengvai įsisavinamo vitamino A, bet ir kitų maisto medžiagų. Ką gi, teks pademonstruoti savo kulinarinius sugebėjimus! Kasdien ar ...

Paprikos



Cheminė paprikų sudėtis priklauso nuo jų subrendimo ir veislės. Žaliuose raudonų veislių vaisiuose būna 0,5 proc. mineralinių medžiagų, 4,7 proc. angliavandenių, 100 g masės sukaupia 1,0 mg karotino, 150 mg vitamino C. Raudonuose vaisiuose šių medžiagų daugiau: mineralinių medžiagų vidutiniškai 0,6 proc., angliavandenių 5,7 proc., karotino 100 g vaisių s...

Maistas – sveikatos ir energijos šaltinis



Kiekvienas gyvas organizmas minta. Maistas suteikia jam energiją, kuri eikvojama judant ir dirbant. Iš maisto organizmas gauna medžiagų reikalingų audinių ląstelėms atkurti. Šiems be paliovos vykstantiems procesams eikvojamų medžiagų kiekiai priklauso nuo žmogaus amžiaus, jo darbo rušies, sveikatos ir aplinkos sąlygų. Kad organizmas galėtų n...