Dietinis maistas

Perskaitytas kartų: 9255Įvertinimas: 2/5 (balsavo: 5)  
Dietinis maistas
© Meister/PIXELIO

Maitinimas, skirtas sustiprinti nusilpusį, liguistą organizmą ir padėti ligoniui pasveikti, vadinamas gydomuoju, arba dietiniu, maitinimu. Ištirta, kad parenkant maisto produktus, nustatant jų kiekį ir juos tinkama kulinariškai paruošiant, galima ligonį ne tik maitinti, bet ir gydyti ar bent apsaugoti jį nuo chroniško susirgimo.

Kaip įvairūs yra susirgimai, taip nevienodas yra ir gydomasis maitinimas.

Šis maišinimas skirstomas į grupes pagal susirgimų pobūdį ir vadinamas dietomis, kurioms priskiriami tinkami valgiai. Kiekviena diena žymima numeriu. Dietinį maistą skiria gydytojas, atsižvelgdamas į ligonio būklę ir ligos eigą.

Maistas organizmui kenksmingas dėl mechaninių, cheminių ir šiluminių dirgiklių bei produktų sudedamųjų dalių: baltymų, riebalų, angliavandenių.

Mechaninis skrandžio arba žarnyno dirgiklis yra ląsteliena, nesuvirškintas maistas.

Cheminiai dirgikliai yra žuvies, mėsos ir grybų ekstraktinės medžiagos, įvairūs prieskoniai, druska, rūgštys.

Šiluminio dirgiklio išvengiama, kai nevartojama nei labai šiltų, nei labai šaltų patiekalų bei gėrimų.

Mūsų puslapyje galite rasti tik keletą gydomųjų dietų, kurios dažniau reikalingos namų sąlygomis. Sanatorijose ir poilsio namuose gydomųjų dietų yra daugiau. Jomis naudojamasi pagal specialius gydytojo nurodymus.

2009-12-19 20:19

janina


Data: 2012-04-18 09:13

as ir
Svečias


Data: 2012-04-14 20:46

ka reikia valgyti, kad sulieknetum?
rosituks


Data: 2012-02-16 17:27

As uz sveika mityba ir gyvensiena
Svečias


Data: 2011-09-12 16:51

Svečias


Data: 2011-03-10 12:23

Svečias


Data: 2011-03-10 12:22

Svečias


Data: 2011-02-02 12:50

as ir
Svečias


Data: 2010-12-07 09:08

as uz dieta
Svečias


Data: 2010-11-10 20:19


Vardas:



Saugos kodas: Kodas
 

Kiti straipsniai

Keraminis peilis Jūsų virtuvėje



Daugelis namų šeimininkių spėjo įvertinti savybes, kuriomis pasižymi keraminiai peiliai. Toms, kurios nespėjo labiau susipažinti su stebuklingais virtuvės įrankiais, siūlome nedidelį straipsnelį apie keraminio peilio savybes, trūkumus bei privalumus. Visų pirma, reikia žinoti, kad peiliai iš keramikos – tai pakankamai trapūs įrankiai, kuria...

Sojos - kuo jos vertingos? (2)



Soja - labiausiai paplitęs pasaulyje į pupeles panašus ankštinis augalas. Tai vienas seniausių ir geriausiai ištirtų maisto produktų. Įžymiausi pasaulio dietologai teigia, kad XXI amžiuje sojos taps vienu pagrindinių maisto produktų, kadangi nėra pasaulyje kitų tokių augalų, kurie per tris keturis mėnesius sukauptų tiek baltymų, riebalų, a...

Maistas – sveikatos ir energijos šaltinis



Kiekvienas gyvas organizmas minta. Maistas suteikia jam energiją, kuri eikvojama judant ir dirbant. Iš maisto organizmas gauna medžiagų reikalingų audinių ląstelėms atkurti. Šiems be paliovos vykstantiems procesams eikvojamų medžiagų kiekiai priklauso nuo žmogaus amžiaus, jo darbo rušies, sveikatos ir aplinkos sąlygų. Kad organizmas galėtų n...

Baklažanai (1)



Baklažanai - pomidorų giminaičiai, laukiniai auga Pietryčių Azijoje. šios neįprastos spalvos daržovės buvo valgomos dar senovės Indijoje ir Egipte, o į Europą atkeliavo tik viduramžiais ir ilgą laiką buvo auginami kaip dekoratyvūs augalai. Baklažanų vaisiai gali būti įvairios formos ir priminti ovalą, rutulį, kriaušę ar net cilindrą. Baklažanuose nėra...

Gydomosios arbatų savybės (3)



Arbata - pats sveikiausias karštasis gėrimas. Per dieną rekomenduojama būtinai išgerti bent vieną puodelį kokių nors žolelių arbatos. Visos arbatos turi tam tikrų gydomųjų savybių. Žalioji arbata dėl gydomųjų savybių Japonijoje vadinama arbatų karaliene. Jeigu per dieną išgeriate bent vieną žaliosios arbatos puodelį, sumažėja tikim...