5 pavasarinių salotų paslaptys

Perskaitytas kartų: 2292Įvertinimas: 3/5 (balsavo: 2)  
5 pavasarinių salotų paslaptys
© Margot Kessler/PIXELIO

Dietologai pataria, kaip pasigaminti salotas, kurios padėtų kovoti su pavasariniu vitaminų trūkumu.

1. Kuo daugiau spalvų
Kuo daugiau jūsų lėkštėje spalvų, tuo daugiau jose vitaminų ir sveikatai reikalingų medžiagų. Žalia spalva reiškia, kad daržovėse gausu chlorofilų, stimuliuojančių imuninę sistemą bei keliančių bendrą organizmo tonusą; raudona - tai likopenas, tirpdantis “blogąjį” cholesterolį; oranžinė - beta-karotinas, stiprinantis kraujagysles ir regėjimą. Bioflavanoidai, esantys geltonose daržovėse, gerina virškinimą. Taigi stenkitės, kad jūsų salotos būtų ne tik skanios, bet dar ir labai spalvingos: žali svogūnų laiškai, oranžinė morka, raudonas pomidoras, geltona paprika - ir galite būti tikri, kad šį pavasarį nė vienas vitaminas neaplenks jūsų lėkštės.

2. Pagrindas - žalios daržovės
Mokslininkai tvirtina, kad žaliose daržovėse gausiausia vitaminų. Todėl nepamirškite žaliosios paprikos, avokado ar salotų lapų. Būtinai į salotas įdėkite krapų, rūgštynių, rukolos, petražolių, plačialapio česnako. Kuo salotose daugiau išvardintų ingerdientų, tuo jos naudingesnės sveikatai.

3. Gardiname riešutais
Galvos svaigimas, bloga nuotaika pavasarį dažniausiai būna susijusi su geležies trūkumu. Pasisavinti geležį padeda riešutai. Be to, jie maistingi, padeda įveikti stresą, nemigą, gerina odos būklę. Tad jų pavasarį taip pat nevertėtų pamiršti.

4. Tik sveiki užpilai
Pamirškite majonezą. Geriausiai salotoms gardinti tinka nerafinuotas aliejus. Mat jame naudingųjų medžiagų daugiau nei rafinuotame. Be to, tokiame aliejuje yra vitamino F, kuris stabdo aterosklerozės formavimąsi, lecitino, gerinančio smegenų veiklą, taip pat vitamino A ir D, stabdančių senėjimą.
Puikiai pagardins salotas smulkintuvu susmulkintas avokadas, pora skiltelių česnako ir citrinos sultys.
Pavasarį nusilpęs imunitetas dažnai yra disbakteriozės (žarnyno mikrofloros sudėties ir savybių pasikeitimas) priežastis. Pagerinti žarnyno mikroflorą šiuo metu gali rauginto pieno produktai. Pavasarines salotas galima gardinti kefyro arba jogurto užpilu su česnaku ir žalumynais.

5. Daiginti grūdai
Grūdai - organizmui naudingų medžiagų šaltinis. Juose yra kalcio, kalio, chromo, vario, seleno, cinko, geležies, jodo, vitaminų B5, E, C, D, P, folio rūgšties. Tačiau daiguose visų šių elementų, o taip pat riebalų, baltymų ir ląstelienos padvigubėja! Be to, suyra medžiagos, trukdančios juos pasisavinti.
Kasdien į salotas įdėdami sojos ar kviečių daigų, be didelio vargo padėsite savo organizmui išgyventi pavasarį. Reguliariai vartojami daiginti grūdai didina organizmo atsparumą, įskaitant ir alergija sergančius žmones, gerina regėjimą, odos, plaukų ir nagų būklę, mažina kraujospūdį, net padeda atsikratyti antsvorio.

Šaltinis: eli.lt

2011-06-15 12:08

Komentarų nėra.

Vardas:



Saugos kodas: Kodas
 

Kiti straipsniai

Tradicinė lietuviška virtuvė (1)



Ko labiausiai pasigendame ilgiau pasisvečiavę užsienyje? Daugelis pasakytų, jog pirmiausia – artimų žmonių, o iškart po to – tradicinio lietuviško maisto. Pirmiausia – kvapnios juodos ruginės duonos. Nesvarbu, kokiais skanėstais lepintų kitos šalys, lietuviška duona – nepakeičiama. Netgi nuolat dietų besilaikanč...

Žalingi indai: ką palikti, o ką - išmesti?



Anksčiau cinkuotų ir emaliuotų puodų, vietinės gamybos keptuvių kokybė visus tenkino. Apie kenksmingas medžiagas ir galimus apsinuodijimus niekas negalvojo. Dabar viskas pakito ir ne visi įsigyti indai yra saugūs. Panagrinėkime kokį kenksmingą poveikį sveikatai gali kelti indai. ...

Grybų sezonui artėjant



Ruduo – ne tik vestuvių, bet ir grybų metas, kai netgi „užkietėję“ miestiečiai iš tamsių sandėliukų traukia pintines ir traukia į miškus ar bent jau į turgų, kur prekystaliai nukrauti ne tik voveraitėmis, raudonikiais ar „kiškio baravykais“, bet ir dzūkų vadinamais „cikriniais“ (tikraisiais) baravyka...

Druska - maistas, vaistas ar nuodas?



Khalil Gibran sakė: “Druskoje turi būti kažkas ypatingai šventa – ji yra mažoje ašaroje ir dideliame vandenyne”. Vanduo ir druska – tai gyvybės terpė. Druskos, kaip ir vandens, esama kiekvienoje gyvoje ląstelėje. Netgi kūdikį motinos gimdoje supantys vaisiaus vandenys yra. vystosi 1 proc. druskos tirpalas. Kad ir kiek valgytume &...

Kokiame puode virti uogienę



Kad ir kiek parduotuvių lentynose būtų pristatyta džemų ar uogienių, nemaža dalis šeimininkių jas verda namuose. Pasirodo, uogienės skonis priklauso ne tik nuo recepto subtilybių, bet ir nuo to, kokiame puode ji verdama. Mūsų močiutės uogienes virdavo variniuose induose. Tuomet manyta, kad būtent juose virta uogienė yra skaniausia. Tačiau dabar situa...