Šventinė šaltiena ,,Velykų sala''

Perskaitytas kartų: 5350

Ingredientai

:

vištų šlaunelės (3 vnt.)

virti kiaušiniai (7 vnt.)

konservuoti žirneliai (100 g.)

konservuotos pupelės (150 g.)

juodos alyvuogės (50 g.)

juodieji ikrai (50 g.)

poras (1 vnt.)

morka (1 vnt.)

žalias kalafijoras (500 g.)

česnakas (2 skiltys)

žali krapai (ryšelis)

žalias rozmarinas (kelios šakelės )

džiovinti laiškinai česnakai (žiupsnis)

lauro lapeliai (žiupsnis )

juodieji pipirai (žiupsnis )

čiobreliai (žiupsnis )

druska (šaukštas)

želatina (šaukštas )

citrina (1 vnt.)

Gaminimas

:

Vištieną išmirkyti. Nulupti nuo šlaunelių odelę.Trumpai pavirti ir vandenį. Toliau virti vandenyje su druska, lauro lapeliais, juodaisiais pipirais, laiškiniais česnakais, čiobreliais, šakele rozmarino, morka, poru. Virti ilgai, kol mėsa visiškai atsiskiria nuo kaulų. Daržoves ir aromatingus prieskonius geriau dėti į virimo pabaigą. Aš vandens daugiau, nes norėjau, kad šaltiena būtų skaidresnė. Kalafiorus apie 2 min. pavirti, kad būtų nepervirę. Išvirusią supjaustyti, šiek tiek pasilikti pamaišymui su daržovėmis, likusia iškloti lėkštės dugną. Viduryje padėti 3 stambiai supjaustytus kiaušinius. Konservuotus žirnelius ir pupeles nuvarvinti, įpjaustyti česnako, krapų, saują apvirtų kalafiorų žiedynų, įberti pagal skonį pipirų, druskos, suberti atsidėtą vištieną ir išmaišyti. Mišrainę suversti ant kiaušinių - suformuoti salą. Man prireikė pusės litro perkošto sultinio. Kadangi vištieną viriau didesniame kiekyje vandens, norėdama kad šaltiena tikrai sustingtų dar papildomai ištirpinau sultinyje didelį šaukštą želatinos. Per kelis kartus, pilant šaukštu nuo lėkštės kraštų supilti sultinį. Staigiai ir iškarto pilant „sala“ gali išsilakstyti. Galiausiai šiek tiek jau stingstančio sultinio užpilti ir ant pačio vidurio - kad būtų tvirtas pagrindas ir faunai. Kai drebučiai jau beveik sušalę, metas Velykų salą papuošti. Joje, kaip rodo nuotraukos iš interneto, auga palmės, jūra drumzlina, nes lavos gabalai „puošia“ pakrantę. „Lavą“ suformavau iš juodųjų ikrų, pakrantes, apželdinau apvirtais kalafiorais. Palmės padarytos iš alyvuogių, suvertų ant rozmarino. Galiausiai labai paprastai pagaminau viščiukus. Juos ir palmes sudėjau ant visai sustingusio pagrindo. Šio patiekalo receptą, išvaizdą sugalvojau pati. Gaminau pagal savo šeimos skonį, tad jame galima daug ką keisti - vietoj pupelių galima naudoti kukurūzus, užpilti galima ne vištienos sultiniu, bet atskirai išvirtu daržovių su prieskoniais nuoviru su želatina - bus skaidriau, bet aš gaminau tradiciškai. Prieš patiekiant, saikingai apšlakstyti citrina.

Įvertink:
5/5 (balsavo: 1)