Vytintas, džiovintas naminis skilandukas

Perskaitytas kartų: 3951

Ingredientai

:

kiauliena (2,5 kg)

druska (65 g)

cukrus (nubrauktas šaukštelis)

juodieji pipirai (1 šaukštelis)

muskatas (žiupsnis)

brendis (1 didelis šaukštas)

česnakas (1 vnt.)

kiaulės pūslė

kvapieji pipirai (žiupsnis)

Gaminimas

:

Kiaulės pūslę nuplauti, išversti, su kempinėle ir druska išplauti vidinę pusę. Aš per naktį, norėdama panaikinti kvapą, ją dar laikiau šaldytuve, ištrintą druska, pipirais ir česnakais. Prieš gaminant vėl gerai išplauti, nuvalyti, ir atversti vėl atgal. Skilandžio gamyba - šventas reikalas. Viskas turi būti švaru ir nedrėgna. Mėsos plauti negalima. Ją supjaustyti kubeliais. Mano mėsytė buvo kiek perdaug riebi. Paruošti druskos, , brendžio, prieskonių mišinį ir įmaišyti į neminkant. Kelias valandas palaikyti uždengtą mėsytę vėsiai, kad ,,susigyventų''. Mėsą į pūslę kišti kimšimo tūbelės pagalba. Reikia elgtis labai - nuolat išleisti iš pūslės orą, pūslę vis masažuoti, kimšti taip, kad nebūtų oro tarpų, nes surūdys. Standžiai prikimštą užrišti. Kelias dienas palaikyti šaltai vis pavartant. Po to pagaminti 2 medines lenteles, jomis skilanduką suspausti ir pakabinti. Aš lenteles surišau guma - buvo patogu perstumti į kitą vietą, paveržti. Savo gaminį 2 mėnesius vytinau vėsioje kaimo troboje, po to atsivežiau į miestą, nuėmiau lenteles ir džiovinau įdėtą į medinį krepšelį kambario temperatūroje. Rūkinimo mano tėvais atsisakė dar mūsų vaikystėje vardan sveikatos. Skilnadukus gaminti geriausia vėlų rudenį.

Įvertink:
5/5 (balsavo: 1)